Новини

 

Лауреат Нобелівської премії Харальд цур Хаузен прочитав лекцію у КНУ

19.09.2017

 

19 вересня 2017 року в 329 аудиторії Головного навчального корпусу КНУ імені Тараса Шевченка відомий  німецький медик і вчений, лауреат Нобелівської премії 2008 року у сфері медицини  і фізіології  Харальд цур Хаузен прочитав відкриту лекцію про вплив м’ясо-молочних продуктів на розвиток ракових клітин.

Перед початком лекції з уславленим вченим зустрівся ректор КНУ академік Леонід Губерський. Леонід Васильович тепло привітав гостя і наголосив, що візит пана Хаузена є для нашого університету певною мірою історичною подією. Адже це перша медична лекція вченого-медика такого рангу на старті першого року відродження в університеті медичного напрямку підготовки фахівців.

Ректор розповів гостю про історію університету, зокрема, про ситуацію з виокремленням свого часу його медичного факультету в інститут (тепер університет імені О.О.Богомольця), про наміри серйозно розвивати медичний напрямок, нікого не дублюючи, та створення університетської клініки, як це прийнято у всіх класичних університетах світу.

Харальд цур Хаузен повідомив, що він вперше в Україні, з нетерпінням чекає зустрічі зі студентами і шкодує лише про те, що не зможе спілкуватися з ними українською мовою.

Тема лекції, прочитаної видатним вченим: “Bovine Meat and Milk Factorsas Human Pathogens” («М’ясні і молочні фактори великої рогатої худоби як патогенні речовини людини»). Вона відбулася за ініціативи Студентського парламенту КНУ в рамках спільного проекту Малої академії  наук України і Громадської спілки «Європейська мала академія наук» «Лекції майбутнього», що забезпечує відкритий діалог юних науковців з всесвітньовідомими вченими.

Довідка: Харальд цур Хаузен – німецький медик і вчений, лауреат Нобелівської премії у сфері медицини і фізіології 2008 року. 
Цур Хаузен отримав дану премію за встановлення ролі папілома вірусів у розвитку раку шийки матки.
(«for his discovery of human papilloma viruses causing cervical cancer») В даний час – почесний професор Німецького центру дослідження раку) в Гейдельберзі.

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024