Новини

 

У КНУ відкрито меморіальну дошку видатному фізику

08.09.2017

8 вересня 2017 року в холі факультету радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем Київського національного університету імені Тараса Шевченка урочисто відкрили меморіальну дошку відомому українському фізику і громадському діячеві Віталію Іларіоновичу Стрісі.

Вшанувати пам'ять визначного науковця зібралися ректор КНУ Леонід Губерський, заступник Міністра освіти і науки України, син Віталія Іларіоновича Максим Стріха, Президент Академії наук вищої школи України Олександр Наконечний, декан ФРЕКСу Ігор Анісімов, заступник декана ФРЕКСу з навчальної роботи Олексій Нечипорук, директор Інституту високих технологій КНУ Володимир Ільченко, член-кореспондент Національної академії аграрних наук Валентин Яблонський, академіки АН ВШ України, видатні фізики і кібернетики України, викладачі Університету, колеги, друзі і вихованці Віталія Стріхи.

Присутні згадали, яким при житті був професор, розповіли про його відданість роботі і науці, його сміливість і відчайдушність, доброту і вміння працювати з учнями, патріотизм і любов до України.  Максим Стріха, дякуючи присутнім, зауважив, що, якби його батько мав нагоду побачити усіх сьогодні, то він би тішився такій підтримці, оскільки те, чому він присвятив своє життя – наука і громадські справи – не було марним.

У своїй промові ректор Леонід Губерський підкреслив важливість сьогоднішньої події і сказав, що відкриття таких меморіальних дощок потрібне в першу чергу нашій молоді, адже юне покоління має знати таких геніальних людей, як Віталій Іларіонович.

Віталій Стріха майже все своє життя пропрацював у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, був завідувачем кафедри напівпровідників КНУ. З 1984 до 1985 року обіймав посаду проректора з навчальної, а з 1985 до 1990 – проректора з наукової роботи Київського університету, був ініціатором створення і першим президентом Академії наук вищої школи України.

У науковому доробку професора Стріхи понад 350 наукових праць, у тому числі – 7 монографій.

 

Центр комунікацій

 

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024