Новини

 

Спілка ректорів ВНЗ України проаналізувала всі аспекти Вступної кампанії 2017 року

07.09.2017

5 вересня у КНУ імені Тараса Шевченка на засіданні Президії Громадської організації «Спілка ректорів вищих навчальних закладів України» відбулося обговорення результатів вступної кампанії 2017 року у вищих навчальних закладах України.

 

У засіданні Президії, крім її членів, взяли участь Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, перший заступник Міністра освіти і науки Володимир Ковтунець, заступники Міністра освіти і науки Юрій Рашкевич і Роман Греба, президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень, директори департаментів Міністерства освіти і науки України Олег Шаров, Андрій Шевцов, Світлана Даниленко, Голова Державної інспекції навальних закладів України Руслан Гурак, Голова ЦК профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов, директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій, ректори провідних університетів. Всього учасників – понад 80 осіб.

 

У вступному слові президент ГО «Спілка ректорів України», ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський зазначив, що цьогорічна вступна кампанія виявилася складною. У процесі її проведення виникало чимало запитань як з боку вищих навчальних закладів, так і з боку вступників. Насамперед, це стосується роботи Єдиної державної електронної бази освіти; строків прийому документів та зарахування за освітніми ступенями; питання права визначення вищими навчальними закладами конкурсних предметів та одне з найгостріших питань - час прийняття Урядової постанови про обсяг державного замовлення.

 

У своєму виступі заступник Міністра освіти і науки Юрій Рашкевич підкреслив, що при проведенні вступної кампанії у 2017 року мали місце окремі труднощі, але в цілому вони не вплинули на результати вступної кампанії і її вдалося провести на належному рівні.

 

Детальніше питання вступної кампанії 2017 року були окреслені у виступі директора департаменту вищої освіти Олега Шарова (презентація).

 

В обговоренні результатів вступної кампанії 2017 року взяли участь Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, перший заступник Міністра освіти і науки Володимир Ковтунець, заступник Міністра освіти і науки Роман Греба, ректори провідних університетів: Мороз В. М. (Вінницький національний медичний університет імені М.І.Пирогова), Тацій В. Я. (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого), Безгін О. І. (Київський національний університет театру, кіно і телебачення), Огнев’юк В. А. (Київський університет імені Бориса Грінченка), Куліков П. М. (Київський національний університет будівництва і архітектури), Ніколаєнко С. М. (Національний університет біоресурсів і природокористування України), Степаненко С. М. (Одеський національний екологічний університет), Васильєв А. В. (Сумський державний університет), Бакіров В. С. (Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна), директор Українського центру оцінювання якості освіти Карандій В. А.

 

Виступаючі акцентували увагу на таких проблемах вступної кампанії: функціонування Єдиної державної електронної бази освіти; складання ЗНО; забезпечення стабільності Умов прийому; строки проведення вступної кампанії; стандартизація конкурсних предметів (створення єдиного переліку) на всі спеціальності незалежно від форми навчання та джерел фінансування; оптимізація кількості вищих навчальних закладів та спеціальностей, на які вступник подає заяви (до 6 ВНЗ і на 3 спеціальності); перегляд величини регіональних і сільських коефіцієнтів; збільшення видатків на проведення вступної кампанії у вищих навчальних закладах тощо.

 

За результатами обговорення Президія Громадської організації «Спілка ректорів вищих навчальних закладів України» прийняла ухвалу: інформацію про результати вступної кампанії 2017 року у вищих навчальних закладах взяти до відома та дирекції Громадської організації «Спілка ректорів вищих навчальних закладів України» у тижневий строк узагальнити пропозиції, висловлені у виступах учасників засідання Президії і подати до Міністерства освіти і науки проект змін до Умов прийому у 2018 році.

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024