Новини

 

Практика в Каневі: тільки приємні враження!

03.08.2017

Мальовнича Канівщина славетна не лише своїми краєвидами, Тарасовою горою, музеєм Шевченка та одним із найдревніших соборів в Україні. Тут розташувався ще й один із найстаріших в Україні заповідників, який було створено далекого 1923 року. Канівський природний заповідник, а йдеться саме про нього, за свою майже 100-літню історію змінив не одну назву, пережив безліч власників та установ.

Майже від початку існування, а саме з 1939 року, заповідник у тій чи іншій формі підпорядковувався Київському національному університетові імені Тараса Шевченка: як заповідник, як навчально-дослідний лісгосп, а потім – знову як природоохоронна установа. І майже завжди студенти Університету проходили на його базі різні види науково-виробничих практик, а тисячі майбутніх біологів, географів, геологів, істориків та філологів завжди охоче відвідували ці місця.

Так було й цього року, адже коли співробітники Центру комунікацій КНУ імені Тараса Шевченка відвідали Канівський природний заповідник на початку серпня 2017 року, тут уже пройшли навчальний вишкіл представники різних спеціальностей, зокрема, групи з Інституту геології, Інституту біології та медицини, а також студенти географічного факультету. Саме з останніми нам і поталанило поспілкуватися. Наразі їх перебуває на території заповідника 140 осіб, а опікуються ними понад 30 викладачів, більшість серед яких – доктори наук та доценти.

Керівник студентської комплексної фізико-географічної практики Лісогор Сергій Миколайович розповів Центру комунікацій про види й тривалість практичних завдань, які виконують студенти, проаналізував установлені на території заповідника правила й студентський розпорядок дня. Як виявилося, студенти мають час не лише на виконання практичних і розрахункових завдань, інші види навчання та заняття в Бібліотеці при Канівському природному заповіднику. Підлітки мають час ще й на спортивні змагання та розваги.

Завідувач музею природи Полішко Олександр Дмитрович переконаний, що такого цінного досвіду, який можуть здобути географи й геологи на базі лісових теренів Канівського природного заповідника, де все ще тривають складні геоморфологічні процеси, студенти не отримають більше ніде.

Самі ж студенти (Центрові комунікацій вдалося поспілкуватися зі студентами, що вивчають міжнародний туризм, міжнародне екологічне співробітництво, кліматологію й метеорологію, економічну географію та геоморфологію) також відзначають, що практика дозволила детально опрацювати навіть ті аспекти, що були малозрозумілими під час теоретичного етапу навчання. Звісно, молодь тішиться можливістю сумістити навчання з відпочинком, тому бере активну участь у спортивних і розважальних заходах, які для студентів проводяться тут регулярно.

Співробітники ж Центру комунікацій провели в Канівському природному заповідникові день, настільки насичений подіями і враженнями, що цією публікацією ми лише розпочинаємо низку репортажів, присвячених цій місцині й людям, діяльність яких пов’язана з Канівським природним заповідником.

Стежте за новими цікавими публікаціями з теми!

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024