Новини

 

Делегація Офісу зв’язку НАТО відвідала Військовий інститут

29.05.2017

26 травня 2017 року Військовий інститут КНУ імені Тараса Шевченка відвідала делегація Офісу зв’язку НАТО в Україні на чолі з заступником директора Марком Опгенортом. Делегацію прийняв генерал-майор Ігор Толок.

Мета візиту полягала в обговоренні шляхів налагодження співпраці між Військовим інститутом (Лінгвістичним науково-дослідним центром) та відповідними структурами НАТО щодо формування єдиного центру стандартизованої військової термінології, організації системи лінгвістичного забезпечення діяльності Збройних Сил України.

На початку зустрічі генерал-майор Ігор Толок коротко поінформував пана Марка Опгенорта про Військовий інститут та систему підготовки військових фахівців для Збройних Сил України. Начальник лінгвістичного науково-дослідного центру підполковник Максим Білан окреслив основне призначення, завдання та поточні проекти цього наукового підрозділу.

Сторони обговорили питання стосовно вдосконалення процесу формування та використання іншомовної термінології у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, унормування та стандартизації військової термінології НАТО у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, процесу переходу органів сектору безпеки та оборони України на стандарти НАТО, формування та розвитку необхідних спроможностей для забезпечення лінгвістичного (в тому числі перекладацького) супроводження діяльності Міністерства оборони України та Збройних Сил України.

Було також обговорено питання формування пріоритетних напрямів розвитку центру та окреслено завдання на короткострокову перспективу.

Довідково: Лінгвістичний науково-дослідний центр Військового інституту (далі – ЛНДЦ) - перша та єдина в Збройних Силах України науково-дослідна установа, що має на меті проведення наукових досліджень у галузі лінгвістичного забезпечення військ (сил).

На виконання положень Стратегічного оборонного бюлетеня України, схваленого Указом Президента України від 06.06.2016 № 240/2016 стосовно гармонізації військової термінології згідно з нормами та стандартами НАТО, з метою унормування використання іноземної військової термінології у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України та наказу Міністерства оборони України від 15.09.2016 № 481 ЛНДЦ Військового інституту 28.12.2016 ввело в експлуатацію інформаційно-довідковий ресурс стандартизованої військової термінології (далі – ІДР СВТ) у Збройних Силах України з доступом через мережу Інтернет (www.mildic.com). Відповідно до цього наказу ЛНДЦ є провідною установою щодо наповнення ІДР СВТ у ЗСУ та відповідає за проведення лінгвістичної експертизи всіх дво- та багатомовних військових стандартів, а Військовий інститут був внесений до переліку базових організацій зі стандартизації у військовій сфері за напрямком – «Адміністративна діяльність, лінгвістичне забезпечення та військова термінологія» (наказ Начальника  ГШ ЗС України від 11.08.2015 № 312).

Прес-центр

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024