Новини

 

У МО України провели Колегію, присвячену реформуванню військової освіти

24.05.2017

У роботі Колегії МО України, що відбулася 23 травня, взяв участь Ректор КНУ імені Тараса Шевченка, академік Леонід Губерський, керівний склад та начальники кафедр Військового інституту.

Під час засідання Колегії були розглянуті актуальні питання реформування військової освіти та підготовки кадрів Збройних Сил. На засіданні колегії виступив Міністр оборони України, генерал армії України Степан Полторак.

–  Реформувати Міністерство оборони та Збройні Cили України загалом, не реформуючи військової освіти неможливо, – підкреслив він. –  Нам потрібно створювати кадровий потенціал з тих військовослужбовців, які можуть приймати рішення та мають теоретичні знання. Нам треба рухатися за такими напрямками: підготовка у вищих навчальних закладах, далі практичне виконання службових обов’язків та, звісно, професійна підготовка у військах. Одним із основних чинників формування кадрового потенціалу, –  продовжив Міністр оборони України, – є якісний відбір кандидатів на навчання. І залежно від того, кого ми відбираємо, буде залежати кінцева мета. Тут ставку ми маємо робити на тих, у кого є бойовий досвід. Нам однозначно потрібно переглядати правила прийому до наших військових навчальних закладів, враховуючи досвід АТО. Я хочу звернутися до командирів. Ви маєте думати стратегічно і направляти на навчання кращих, а не тих, хто вам не потрібен.

–  Сьогодні ми військову освіту розглядаємо за двома аспектами, – сказав на засіданні Колегії перший заступник Міністра оборони України Іван Руснак.   –  Отримання фундаментальних знань і навичок у навчальному закладі та розвиток і закріплення цих навичок і знань у процесі виконання функціональних обов’язків на посаді у військах через систему курсової підготовки перед призначенням на нові посади. Одночасно у ВВНЗ ми навчаємо 11 тисяч 408 слухачів, курсантів і студентів, з якими у системі військової освіти і науки працюють 170 докторів наук та 1290 кандидатів наук.

За останні три роки кількість абітурієнтів з числа контрактників суттєво збільшилася (у наборі 2016 року співвідношення кількості курсантів-контрактників і курсантів із числа цивільної молоді складає 60% на 40% відповідно).

Важливим питанням для Збройних Сил України сьогодні є підготовка сержантів. Перехід до заміщення сержантами первинних посад офіцерського складу потребує зміни у підходах щодо порядку комплектування посад зазначеною категорією військовослужбовців, організації та змін у навчальному процесі ВНЗ, підготовки нової категорії викладачів –  сержантів-інструкторів за стандартами НАТО та вирішення блоку соціального спрямування.

На засіданні Колегії також йшлося про зміни у підході формування викладацького складу. Про те, що викладачів потрібно підбирати із числа військовослужбовців з бойовим досвідом. Мова йшла про підняття престижу професії викладача, забезпечення викладачів соціальними гарантіями.

На завершення Колегії Міністр оборони України подякував керівництву Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України за якісну підготовку заходу та конкретні пропозиції стосовно реформування військової освіти. Генерал армії України Степан Полторак звернувся до керівництва цивільних ВНЗ, що готують офіцерів запасу та були присутні на Колегії: «Я дякую Вам за підтримку і чітко розумію, що тільки разом ми зможемо досягти успіху. Ми маємо бути інтегрованими в цивільні навчальні заклади, є багато чому вчитися у них. І це є запорукою того, що ми отримаємо добре підготовлені кадри».

Підполковник  Олег Параніч

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024