Новини

 

Геологи університету в Антарктиді

27.04.2017

З Антарктиди повернувся професор ННІ «Інститут геології» Олександр Валерійович Митрохин, який з 13 лютого по 22 квітня 2017 р. брав участь у роботі XXI Антарктичній експедиції на Українській антарктичній станції «Академік Вернадський».

Метою його досліджень було вивчення геологічних особливостей району станції, з’ясування умов залягання магматичних утворень, визначення їх петрографічного та мінералогічного різноманіття, створення представницької колекції гірських порід та мінералів для подальших лабораторних мінералого-петрофічних досліджень, моделювання процесів магматичної еволюції та оцінки рудогенеруючого потенціалу.

В сурових умовах Антарктики за час досліджень виконано 47 геологічних маршрутів, під час яких детально вивчено та описано 126 відслонень. Польовими геологічними дослідженнями була охоплена значна ділянка західного узбережжя Антарктичного півострова – Берег Грейама від затоки Жирард-Бей на півночі до мису Туксен на півдні, а також прилеглі острови архіпелагу Вільгельма.

В результаті досліджень розроблена робоча схема геологічного розчленування магматичних  утворень в районі УАС «Академік Вернадський»; зібраний фактичний матеріал для складання геологічної карти о. Галіндез, на якій розташована УАС «Академік Вернадський»; виявлені нові рудопрояви заліза та міді, а також прояви напівкоштовного та виробного каміння – яшм та епідозитів; зібрана колекція, що включає 253 зразки гірських порід та мінералів.

На станції «Академік Вернадський» професор Митрохин О.В. привітав аспіранта ННІ «Інститут геології» Анатолія Чернова Анатолія (науковий керівник професор Вижва С.А.), який у складі вже 22-ої Антарктичної експедиції на цілий рік заїхав в Антарктиду продовжувати геологічні дослідження цієї далекої території.

ННІ «Інститут геології» планує й у подальшому продовжувати плідну співпрацю з Антарктичним центром у справі вивчення льодового континенту.

Заступник директора ННІ «Інститут геології»                                   

Безродна І.М.

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024