Новини

 

Представники Рад молодих вчених зустрілися з Петером Штроншнайдером

26.04.2017

25 квітня у приміщені Червоного корпусу університету відбулася зустріч Президента Німецького науково-дослідного товариства (DFG) професора Петера Штроншнайдера із представниками Рад молодих вчених МОН України, НАН України та провідних ВНЗ України, зокрема – КНУ імені Тараса Шевченка, КПІ імені І. Сікорського, НАУ, ДонНУ імені Василя Стуса (м. Вінниця) та НПУ ім. М.П. Драгоманова. На зустрічі також були присутні представники посольства Німеччини в Україні, науково-дослідної частини (НДЧ), відділу міжнародного співробітництва нашого Університету,  та представник МОН України.

Президент DFG відвідав Україну в рамках заходів DFG щодо створення сприятливих умов для співробітництва наукових груп України та Німеччини. Модератором зустрічі виступила голова РМВ нашого Університету, член президії РМВ МОН України, д.б.н. Толстанова Г. М.

Зустріч пройшла у форматі  питання-відповіді. Найбільшу увагу було зосереджено на питаннях можливостей поновлення білатеральних німецько-українських проектів; планів DFG щодо розширення програми академічної мобільності; існуючих у Німеччині спеціальних програм для молодих вчених із ВНЗ, переміщених зі сходу України. Також обговорювався досвід німецьких колег в організації експертизи наукових проектів, створенні відповідної системи оцінювання, а також практика використання наукометричних показників в оцінюванні наукових проектів з різних галузей науки, зокрема соціогуманітарних.

Відповідаючи на запитання молодих вчених, проф. Штроншнайдер серед іншого зазначив, що найактуальнішою тенденцією в розвитку системи управління фінансуванням наукових досліджень у Німеччині наразі є виявлення потужних наукових колективів, лідери яких користуються беззаперечною довірою у науковому співтоваристві та надання їм достатнього фінансування разом із максимальною автономністю й свободою у плануванні роботи групи, постановці та подальшій зміні цілей та задач дослідження тощо.

Досвід німецьких колег поза сумнівом може допомогти Україні в створенні новітньої системи забезпечення наукового прогресу в нашій державі та в імплементації положень нового Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність".

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024