Новини

 

Олександр Скиба: «Цей Орден належить всім моїм побратимам»

25.04.2017

За ініціативи генерал-майора Ігоря Толока у Військовому інституті КНУ вже вкотре проводяться зустрічі з Героями війни, що триває на сході України. Нині до розмови з курсантами був запрошений кавалер Ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступені, колишній командир 8 роти 122 окремого аеромобільного батальйону 81 десантної бригади капітан Олександр Скиба.

«Командир без солдатів – ніхто» – вважає Олександр. Під час зустрічі з курсантами він у першу чергу намагався донести до майбутніх захисників Батьківщини власне розуміння ролі офіцера у формуванні та становленні сучасних Збройних Сил України.

«Там зовсім інше життя», – ділився своїми враженнями від пережитого Олександр Скиба. В серпні 2014 року, будучи мобілізованим, він служив у 122 окремому аеромобільному батальйоні 81 десантної бригади, брав участь у боях за Авдіївку та Піски, взимку 2014-2015 року протягом 24 днів керував обороною Донецького аеропорту.

У батальйоні, де служив капітан Скиба, було лише два офіцери: він та комбат, підполковник Валерій Курков. Олександра одразу призначили командиром 8 роти – оскільки за військовим фахом він є офіцером-вихователем. В його підрозділі завжди панував високий бойовий дух, бійці вирізнялися значною психологічною витривалістю та високими моральними якостями. Його рота мала найменшу кількість втрат (один загиблий і троє поранених) при повному й точному виконанні бойових завдань.

В ДАП рота Скиби утримувала близько дев’яти позицій, останню з яких бійці облаштували 9 січня 2015 року для відбиття атаки кадирівців. 11 січня «блукаючий» танк противника пострілами зі 100 метрів завалив дві стіни на першому поверсі аеропорту. Від вибуху снаряду капітан Скиба отримав важку контузію, але завдяки зусиллям медика Ігоря Зінича продовжив командувати боєм. Кілька наступних днів під час найбільш запеклих боїв Олександр особисто керував обороною аеропорту, коригував вогонь артилерії, кілька разів викликаючи його на себе.

Рота капітана Скиби вийшла з аеропорту в другій половині січня, а сам командир ще на тиждень лишився там для передачі ввірених йому позицій наступному командиру «кіборгів». Незважаючи на тяжкі поранення і психологічний стрес, всі підлеглі Олександра мали високий бойовий дух та бажання й далі захищати Батьківщину. Як це вдалося? «Почуття гумору завжди має бути присутнім, адже без гумору тяжко жити», – відзначає сам капітан. Саме гумор, а також взаємна виручка і підтримка, на думку Олександра, допомогли солдатам пережити той жахливий час з мінімальними втратами.

Олександр Скиба представив слухачам багато світлин, на яких можна було відчути і побачити найгероїчніші моменти війни; зрозуміти, що навіть в найстрашніших обставинах мужня людина все одно матиме сили й бажання посміхатися.

У 2015 році Олександр Скиба за особисту мужність і високий професіоналізм був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня. «Я ніколи не відчував себе Героєм. Це не тільки мої заслуги, орден належить всім моїм побратимам», – впевнено говорить колишній командир, нині офіцер-вихователь ВІКНУ.

«Такі зустрічі є важливою складовою військово-патріотичного виховання майбутніх офіцерів», –  підкреслює генерал-майор Ігор Толок, тимчасово виконуючий обов’язки начальника Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Біленко Катерина, курсант ВІКНУ

Сердюкова Софія, курсант ВІКНУ

Мокренчук Олена, військовий журналіст, слухач журналістських офіцерських курсів ВІКНУ

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024