Новини

 

Вони першими прийняли бій

17.03.2017

Прикордонники. У нашій уяві зринають – зелений берет, вірний пес і сотні кілометрів романтичної прикордонної смуги, сповненої несподіванок та курйозів. А ще – це ті люди, які стоять на передньому рубежі оборони кордонів нашої Батьківщини.

Саме з ними, військовослужбовцями Луганського прикордонного загону, який першим потрапив під обстріли від «братнього русского миру», зустрілись курсанти й офіцери Військового інституту. Зустріч відбулася у рамках вивчення студентами досвіду антитерористичної операції на Сході України.

Учасники тих подій, старший прапорщик Олесій Фісенко і молодший сержант Юрій Гладченко поділились з курсантами своїм пережитим досвідом:

- Близько 4 години ранку 2 червня 2014 року на розташування загону почалася перша атака російсько-терористичних сил. Було поранено 8 військовослужбовців. Ми запросили підтримку, але направлений винищувач Су-27 зброю не застосував – бойовики засіли у житлових будинках, – розповів про події тих днів Олексій Фісенко.

Протистояння тривало 2-4 червня, вівся вогонь з гранатометів, були застосовані крупнокаліберні кулемети «Утьос». Результатом протистояння стало взяття під контроль будівлі застави проросійськими терористами та передислокація загону разом з відділом прикордонної служби «Станично-Луганське».

- Сепаратисти вели нечесний бій, виганяли місцевих жителів з власного житла та облаштовували вогневі позиції безпосередньо у квартирах багатоповерхівок. Не дивлячись на це все, бій ми прийняли достойно, ба більше – за рішенням командира частини через гучномовці включили Гімн України, який грав майже 7 годин! Хлопці під нього вели бій, і під нього, на жаль – гинули, — продовжив Олексій Фісенко.

Не менш цікавою була розповідь Юрія Гладченка, сержанта Луганського прикордонного загону. У ході боїв 2 червня при облозі Луганського прикордонного загону був важкопоранений — з підствольного гранатомета в область черевної порожнини та спини. Першу допомогу надали в луганській лікарні (де військового ледь не добили сепаратисти), далі лікувався в Київському військовому госпіталі. У вересні повернувся з лікування в Ізраїлі, де йому здійснили пересадку шкіри зі спини на ушкоджену ділянку живота. А в аеропорту 20 червня 2014 року його було нагороджено орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Зустріч пройшла у теплій атмосфері. Курсанти подякували захисникам за їх стійкість, проявлену мужність у боях та Велику любов до України!

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024