Новини

 

Нова українсько-італійська магістерська програма на географічному

01.03.2017

За підтримки  Департаменту туризму та курортів Міністерства економічного розвитку та торгівлі України  фахівці КНУ імені Тараса Шевченкадиректор Центру географічних та культурних досліджень Італії доцент О. О. Мотузенко, завідувач кафедри географії України професор О. Ю. Дмитрук та завідувач кафедри країнознавства та туризму професор О. О. Любіцева  розробили першу в Україні українсько-італійську магістерську програму з подвійним дипломуванням. Її мета - підготовка висококваліфікованих спеціалістів у галузі еногастрономічного туризму. Набір на неї розпочнеться вже в 2017-2018 н. р.  Мова йде про здобуття студентами географічного факультету Магістра (Мaster) І рівня за програмою «Управління експортом вина» в Університеті  Камеріно в Італії, з одночасним навчанням та здобуттям  ступеня Магістра за програмою «Географія еногастрономічної рекреації та туризму» в КНУ імені Тараса Шевченка в Україні.

Програма подвійного дипломування дозволить магістрам опанувати унікальний досвід Італії в організації винного та гастрономічного туризму, взяти участь у роботі таких престижних винних форумів, як Vinitali, пройти стажування на базі відділів туризму в провідних італійських виноробних підприємствах. Набуті знання дозволять ефективно досліджувати ено-гастрономічний потенціал України та створювати моделі сталого  розвитку еногастрономічного туризму у виноробних регіонах України. 

Презентація програми відбулася 28 лютого 2017 року під час робочої зустрічі в Департаменті туризму та курортів Міністерства економічного розвитку та торгівлі України. Вона була присвячена сучасним викликам та перспективам підготовки фахівців у галузі туризму.

Питання підготовки спеціалістів у сфері гастрономічного туризму є новацією для українських ВНЗ. Провідні українські ВНЗ лише протягом останніх 2-3 років активно включають у бакалаврські та магістерські програми навчальні курси з винного та гастрономічного туризму. До теперішнього часу в Україні не існувало жодної магістерської програми за напрямком «Туризм», спеціалізації «Гастрономічний туризм» або «Винний туризм». Питання моніторингу міжнародного простору розвитку еногастрономічного туризму, трансферу інформації та сприяння імплементації світового досвіду в Україні повинні входити у завдання науково-практичної та освітньої діяльності ВНЗ на рівні з інноваційними проектами спільних бакалаврських, магістерських та PhD програм.

Саме такі завдання  були успішно вирішені фахівцями-географами КНУ, а створена ними магістерська програма отримала високу оцінку. Директор департаменту Міністерства економічного розвитку та торгівлі України І. Л. Ліптуга зазначив: «Початок підготовки фахівців у цій сфері туризму,  ставить на порядок денний питання створення Національної мережі еногастрономічного туризму в Україні та налагодження механізму конструктивної співпраці Департаменту з КНУ імені Тараса Шевченка, з метою забезпечення науково-методичного супроводу інтеграційних процесів туристичної, виноробної та інших галузей харчової промисловості».

О. О. Мотузенко

директор Центру географічних та культурних досліджень Італії географічного факультету

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024