Новини

 

Кафедрі китайської, корейської та японської філології виповнилось 2 роки

16.11.2006
В Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відсвяткували другу річницю з дня народження кафедри китайської, корейської та японської філології. З цієї нагоди 15 листопада 2006 року в актовій залі Інституту філології відбувся святковий концерт.

Першим привітав усіх зі святом завідувач кафедри-іменинниці доктор філологічних наук, професор Іван Бондаренко. Вітаючи всіх присутніх, Іван Петрович розповів про здобутки кафедри. Він підкреслив той факт, що не дивлячись на те, що кафедрі тільки два роки вона є однією з найбільших кафедр Інститут філології на якій навчається більше 300 студентів, працює 27 викладачів. Кафедра має власні лінгафонні класи з сучасним обладнанням. За словами завідувача, жоден випускник не залишиться без роботи, якщо, звичайно, матиме відповідні знання. Тож наприкінці виступу Іван Петрович побажав усім студентам: “вчитися, вчитися і вчитися”. Після офіційних привітань відбулась концертна програма. Під час якої студенти продемонстрували не лише свої артистичні здібності, а й знання мов. Виступи були корейською, японською, китайською мовами.

Кафедра китайської, корейської та японської філології – одна з наймолодших і найчисельніших за штатом викладачів та кількістю студентів кафедр Інституту філології. Вона була створена згідно з ухвалою Вченої ради КНУ 1 липня 2004 р. і об’єднує три секції, викладачі яких мають багатий досвід викладання трьох найпоширеніших мов та літератур далекосхідного регіону. Проте викладання китайської, корейської та японської мов у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка було започатковано ще 1995 р. після створення відділення сходознавства під керівництвом проф. Г.І.Халимоненка, а тому саме КНУ був і залишається донині головним осередком підготовки кваліфікованих кадрів сходознавців на теренах України.

Вихований переважно в стінах Київського національного університету та його Інституту філології, професорсько-викладацький склад кафедри, що налічує понад 20 викладачів, серед яких кілька іноземців, наполегливо працює над удосконаленням навчального процесу, оптимізацією навчальних програм і запровадженням прогресивних методик викладання східних мов згідно з найсучаснішими здобутками світової орієнталістики. Переважна більшість викладачів кафедри пройшла довгострокове стажування за кордоном у провідних вузах тих країн, мову яких вони викладають.

На кафедрі навчається також 15 аспірантів і пошукачів, які наполегливо працюють над дисертаціями зі східних мов та літератур. Щорічний набір до аспірантури за різними формами навчання складає в середньому 5-7 чол.

Підтримуючи академічні зв’язки з багатьма університетами Китаю, Кореї та Японії, викладачі та аспіранти кафедри беруть активну участь у наукових конференціях, проводять спільні наукові дослідження зі своїми зарубіжними колегами, результати яких регулярно публікуються в науковому віснику КНУ „Східні мови та літератури”. Щороку 20-25 кращих студентів та аспірантів кафедри проходять шестимісячне або річне мовне стажування в кращих університетах Японії, Кореї та Китаю, з якими Київський національний університет має відповідні угоди про наукову співпрацю та обмін студентами.




Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024