Новини

 

Студенти ІМВ у Парижі та Брюсселі

22.02.2017

З 4 по 11 лютого 2017 року делегація із 30 студентів та викладачів Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка взяла участь у міжнародній освітній програмі у Парижі та Брюсселі, організованій НУО «Україна в Європі».

Головною метою навчальної подорожі стало ознайомлення з роботою інституцій Євросоюзу, історією європейського будівництва, парламентською системою Франції; з діяльністю департаментів перекладу Єврокомісії,  її мовним функціонуванням та практичними навичками перекладу у сфері євроінтеграції; з роботою дипломатичних представництв України за кордоном, системою вищої освіти у Франції та можливостями навчання у французьких та європейських вишах для українських студентів. За шість днів перебування у Парижі та Брюсселі студенти ІМВ відвідали вісім  інституцій і побували на щорічному Ярмарку з європейських студій у Брюсселі - EU Studies Fair 2017.

Так, у перші дні делегація ІМВ відвідала Люксембурзький палац, де з 1799 року засідає Сенат Французької республіки. Цей навчальний візит відбувся на запрошення сенатора Ерве Море, голови міжпарламентської групи дружби «Франція – Україна» французького Сенату. Українські студенти мали змогу прослухати цікаву екскурсію, прогулюючись Люксембурзьким палацом. Вони побували у залі засідань Сенату, ознайомилися з історією палацу та сучасним функціонуванням верхньої палати французького парламенту.

Крім того, студентів було запрошено до Вищого інституту перекладу ISIT – однієї з кращих перекладацьких шкіл в Європі. На сьогодні ISIT пропонує ґрунтовну освіту у сфері усного та письмового перекладу, а також магістерські програми з міжнародних відносин, комунікації і менеджменту.

Українська делегація навідалася до будинку-музею Жана Монне, одного з батьків-засновників європейського будівництва, який був автором відомої декларації Шумана.  Cтуденти відвідали будинок, де жив Жан Монне, і прослухали лекцію про витоки європейської інтеграції.

Також українські студенти відвідали Агенцію Кампюс Франс, де довідалися про переваги французької системи вищої освіти, можливості навчання для українських студентів, процедуру запису до французьких вишів.

Майбутні дипломати побували у Посольстві України у Франції, де зустрілися з надзвичайним та повноважним Послом України у Франції Олегом Шамшуром, політичним радником Романом Тодером і прес-аташе Посольства Олександрою Присяжнюк. Тут вони дізналися про поточний стан відносин України з Францією та виклики, що ставлять майбутні президентські та парламентські вибори у Франції.

10 лютого делегація ІМВ відвідала мультимедійний інтерактивний центр візитів Європарламенту (Парламентаріум), де, за допомогою сучасних технологій, можна було ознайомитися з історією та сьогоденням Європейського союзу, роботою та повноваженнями Європарламенту.   

Важливим заходом програми стало подальше відвідування Європейської комісії, де студенти прослухали змістовні лекції. Спершу Віржінія Меркурі з Головного управління Комунікації Єврокомісії розповіла про діяльність Європейської комісії як політичного виконавчого органу Євросоюзу, а потім Пйотр Лігай, перекладач з Головного управління усного перекладу, оповів про організацію служби перекладу Європейської комісії і проінформував про вимоги до перекладацької діяльності, інструменти і практичні аспекти роботи перекладача.

Згодом делегація ІМВ відвідала Посольство України в Бельгії, де зустрілася з надзвичайним та повноважним Послом України при ЄС та в Бельгії Миколою Точицьким і працівниками Представництва України при ЄС паном Владиславом Ломако й Алісою Кулій. З виступів пана Посла та його колег, студенти ІМВ дізналися про насичену і відповідальну роботу Представництва України при ЄС у Брюсселі. 

Кульмінацією подорожі стало відвідування Ярмарку європейських студій в Брюсселі, який щорічно організовує тижневик «Politico» EU Studies Fair 2017. Спочатку з привітальним  словом до присутніх звернулася Мартін Райшерц, директор Головного управління освіти і культури Європейської комісії, а далі учасники Ярмарку могли ознайомитися зі спеціалізованими магістерськими програмами понад 50-ти європейських вишів.

Після завершення освітньої програми учасники отримали сертифікати.

  

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024