Новини

 

Дуальна освіта в діалозі

21.02.2017

14 лютого на факультеті комп’ютерних наук та кібернетики КНУ відбувся семінар на тему «Система вищої дуальної освіти в Німеччині та її досвід для України» в рамках Європейського проекту «Duale Ausbildungim Dialog» («Дуальна освіта в діалозі»), що є складовою програми «Східне партнерство», прийнятої Бундестагом ФРН.

Організаторами семінару виступили:

Вища дуальна школа Гера-Айзенах;

Німецьке товариство дружби в Тюрінгії з країнами Східної Європи;

Факультет комп’ютерних наук та кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка;

Інститут математики Національної академії наук України.

Основною метою заходу було: ознайомити учасників семінару з реальним досвідом системи дуальної освіти в Німеччині на прикладі Вищої дуальної школи Гера-Айзенах.

Ознайомити учасників семінару з системою шкільної освіти в Німеччині.

Продемонструвати роль підприємств у реалізації практичної фази навчання згідно з дуальною системою освіти та вплив підприємств-партнерів на зміст теоретичного навчання.

Провести дискусію з питань перспектив і доцільності впровадження системи дуальної освіти в окремих вищих навчальних закладах України.

Оцінити ступінь готовності та можливості роботодавців України активно впливати на зміст та якість підготовки спеціалістів зокрема і при впровадженні дуальної системи освіти в Україні.

У доповідях представників німецької сторони проекту були висвітлені питання організації дуальної системи освіти в Німеччині. Були презентовані доповіді:

«Організація процесу дуальної вищої освіти в Тюрінгії на прикладі Дуальної вищої школи Гера-Айзенах», проф. д-р Іван Гаврилюк, – Дуальнa вища школa Гера-Айзенах.

«Організація процесу дуальної вищої освіти в Тюрінгії з точки зору підприємства», – Удо Бауер, завідувач відділом персонального маркетингу і розвитку підприємства комунальних послуг міста Ерфурт.

«Мета проекту дуальної вищої освіти і короткий огляд системи шкільної освіти в Німеччині», – доктор Райнхард Дуддек, спікер міської ради м. Ерфурт з питань фінансово-економічної політики.

З власним досвідом впровадження елементів дуальної системи освіти в вищих навчальних закладах України на семінарі виступили:

Тетяна Іщенко, в. о. директора Державної установи «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта» – «Особливості впровадження принципів системи дуальної освіти при підготовці агроспеціалістів».

Михайло Годлевський, д-р технічних. наук, професор, завідувач кафедри програмної інженерії та інформаційних технологій управління Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»  –  «Підготовка ІТ-спеціалістів на основі дуального підходу до освіти».

Микола Борис, проректор з навчальної роботи, канд. техн. наук, доцент, завідувач навчально-методичного відділу Національного лісотехнічного університету – «Досвід Національного лісотехнічного університету в підготовці спеціалістів лісової галузі на базі дуальної системи освіти».

У дискусії взяли участь співзасновник ІТ компанії ЛУН Мима А. В., доцент факультету комп’ютерних наук та кібернетики Волохов В. М., професор факультету комп’ютерних наук та кібернетики Заславський В. А., які зосередилися на питаннях можливості і доцільності впровадження дуальної системи освіти для підготовки спеціалістів на базі факультету комп’ютерних наук та кібернетики.

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024