Новини

 

«Pro-читання»: дискусія про підсумки літературного року в ІФ

16.12.2016

У грудні на різноманітних форумах, літературно-мистецьких порталах та в аналітичних виданнях усі намагаються підбити підсумки року. Не оминули такого моменту і філологи.

13 грудня в стінах Інституту філології відбулася дискусія за підсумками читацького та книжкового року «Pro-читання». У розмові взяли участь книжкові блогерки Тетяна Синьоок і Ксенія Різник, а також редактор часопису «Критика» Аня Протасова. Модерувала дискусію д.філол.н., Олена Романенко.

Присутні з позицій блогосфери, студентського досвіду, викладання на освітній програмі «літературно-мистецька аналітика» та «літературна творчість» обговорили нові імена української літератури, домінантів та лауреатів літературних премій 2016 року, обмінялися думками про новинки української критики, та подискутували про те, яким же є новий український читач.

Лунало багато думок, заперечень і підтверджень. Стало зрозуміло, що універсального образу сучасного читача створити неможливо, адже комусь ближча художня література, комусь нон-фікшн, хтось зачитується романізованою біографічною прозою, а в той же час неможливо заперечити відголоски поділу літератури на масову та елітарну. І якщо літературні премії не завжди беруть до уваги тексти масової літератури, то на думку блогерки Тетяни Синьоок, журі скоро буде вимушене рахуватися і з такими текстами.

Виникало питання: яка ж роль ж роль блогера у сучасному літературному процесі, де є автор, читач і критик. Авторка блогу «Етажерка» Ксенія Різник охарактеризувала блогера так: «Це читач, який може говорити про книгу, бо критик до книги підходить професійніше». На думку авторки блогу «Читацький щоденник» Тетяни Синьоок «фахові критики відлякують читача, дивляться на весь процес з висоти досіду,  а в блогерів коротша дистанція до тексту, тож блоги роблять літературний процес цікавішим».

Нова стратегія підходу до літературної критики у форматі блогів є, вочевидь, необхідною в сучасному літературному просторі, як на друкованому, так і мережевому полі. А проведена дискусія і обмін досвідом стали корисними для всіх учасників заходу.

 

Каріна Дорошенко,

Фото -  Валерій Попов

                                                                                                                                                                  Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024