Новини

 

Пройшов тиждень турецької мови в Інституті філології

26.10.2006
Презентація перекладу турецькою мовою роману Павла Загребельного “Роксолана” відбулася в рамках тижня турецької мови в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка 25 жовтня 2006 року.

Цю подію Володимир Підвойний, завідувач кафедри тюркології Інституту філології Київського університету, назвав справжнім святом для колективу Інституту філології.

Запитаєте чому? Пояснення просте. Переклав роман турецькою мовою викладач кафедри тюркології Інституту філології, кандидат філологічних наук Омер Дерменджі. За його словами, робота над перекладом тривала 5 років – з 1999 р. до 2005 р. “Я читав кожну сторінку по декілька раз”, - зазначив він. На запитання чому для перекладу обрав саме роман “Роксолана” і саме Павла Загребельного Омер Дерменджі відповів: “Звичайно, можна було перекладати блискучі вірші Тараса Шевченка, чи інші відомі українські твори, але я намагався знайти те, що змогло б зацікавити турецького читача. На мою думку, постать Роксолани – це один з місточків, який об’єднує українську і турецьку культури, адже Роксолана, ставши дружиною султана Сулеймана, відіграла важливу роль в історії цих двох держав. А роман Павла Загребельного обрав тому, що він видався мені найоб’єктивнішим, найправдивішим. Автор цікаво аналізує внутрішній стан героїні, її переживання, описує тодішню зовнішню політику Османської держави”. Слід зазначити, перш ніж розпочати переклад, Омер Дерменджі зустрівся з Павлом Загребельним, щоб отримати його згоду. І як зазначає сам перекладач, за 5 років роботи він став майже другом сім’ї.

Окрім презентації книги Омера Дерменджі, під час тижня турецької мови відбулися лекція “Турецькі прислів’я і приказки в українській інтерпретації”, презентація часопису “Diyalog Avrasya”, презентація перекладів месневі Шейха Галіба “Краса та любов”, конкурс настінних студентських газет та фотовиставка “Відома-невідома Туреччина”. У фотовиставці представлені роботи Володимира Підвойного, Катерини Телешун, Тодори Арноут. Подробно все расписано о покупке недвижимости за границей. Купить дом в Испании просто!

Тиждень турецької мови цього року в Інституті Філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка проводився вперше, але, як запевнив ініціатор його проведення, завідувач кафедри тюркології Володимир Підвойний, такий захід стане традиційним.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024