Новини

 

Роль журналістики у час кризи

01.12.2016

Журналістика на межі пропаганди: які наслідки поширення інформації в епоху цифрових технологій? Як боротися з пропагандою? Як зберегти якість журналістики у час війни та багато іншого обговорювали учасники дискусії  «Якісна журналістика в час війни та кризи – між пропагандою та звинуваченнями в брехні», яка пройшла 29 листопада у КНУ.

Зустріч розпочалася з вітального слова проректора з науково-педагогічної роботи Володимира Бугрова, який відзначив, що такі заходи є традиційними у Шевченковому університеті і важливі збагаченням інтелектуального досвіду не лише присутніх журналістів, політичних та громадських діячів, але і студентської молоді.

Яке бачення України формують російські ЗМІ за кордоном? Своїми думками поділилися журналісти різних країн Сузанна Шпан, Андреа Нюссе, Міріам Космель, Пьотр Андрусечко, Олівер Більгер та Олег Панфілов.

Українська журналістика не була готова до війни. Однак ситуація зі свободою преси в інших країнах також не найкраща. Проблеми російської пропаганди та висвітлення військових дій виявилися актуальними для багатьох.

Основою заходу стала доповідь автора книги «Образ України в Німеччині – роль російських мас-медіа» Сузанни Шпан про її дослідження того, як Кремль за допомогою ЗМІ спотворює українські реалії у німецькому інформаційному просторі.

Пропаганда відіграє велику роль у час гібридної війни. Російські мас-медіа мають на меті створити фальшиву картину для досягнення своїх цілей. Спікери зазначили, що люди чують те, що хочуть чути. Це робить їх вразливими до спрямованих інформаційних маніпуляцій. Незалежним журналістам також складно. Вони мають боротися із потоком дезінформації, якщо хочуть будувати якісну журналістику.

Інші доповідачі коротко окреслили свої позиції щодо ефективності російської політики в інформаційній сфері.

За організацію та проведення зустрічі дякуємо представникам історичного факультету КНУ: заступнику декана з навчальної та виховної роботи Володимиру Лободаєву, доктору історичних наук, професору Сергію Стельмаху; а також модератору події та президенту Академії української преси Валерію Іванову і співробітниці офісу Фонду Фрідріха Науманна у Києві Анні Сагало.

Чекатимемо на нові заходи!

фото – Афіна Янгічер

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024