Новини

 

День Гідності та Свободи

22.11.2016

21 листопада 2016 року в Україні відзначали третю річницю Революції гідності. Ветерани університету запросили усіх охочих поділитися думками й почути оцінки учасників тих подій.

Круглий стіл «Революція гідності: виклики і перспективи» відкрив голова Ради ветеранів університету професор Федір Кирилюк. Він наголосив, що цей день не є святом, що це – День пам’яті та вшанування. Він потрібен, щоб донести до майбутніх поколінь об’єктивну інформацію про утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії. Євромайдан зібрався «без будь-яких політиків», то була боротьба за виживання з надією на нове життя. У ній проявилися патріотизм і мужність українців, які постали на захист демократичних цінностей, національних інтересів держави та її європейського вибору.

Хвилиною мовчання усі присутні вшанували загиблих Героїв Небесної Сотні та бійців, які віддали своє життя у зоні військового конфлікту на Сході України.

Доцент Роман Коршук звернув увагу на усвідомлення учасниками Майдану того, за що вони боролись. Хлопці, які здавались простими, такими, як усі, виявилися героями. Ми маємо бути достойними тих ідеалів, за які вони полягли.

Аспірант Кирило Литовченко наголосив, що віра в демократичні ідеали завжди була важливою для студентства і рухала його вчинками.

Професор Ольга Любіцева сказала, що викладачі університету почали ходити на майдан ще у жовтні 1990 року і ходять до сьогодні. Ми підтримуємо молодих людей, бо вони є барометром у суспільстві, на який воно орієнтується. Революція на граніті, Помаранчева революція, Революція гідності – ці події породили переосмислення.

Професор Ігор Шайкевич розвинув свій виступ навколо слів Бісмарка: «Революції починають ідеалісти, роблять романтики, а використовують негідники».

Професор Павло Мельник висловив упевненість, що кожне наступне покоління буде кращим за попереднє, і поки ми не доб’ємося того, щоб обирали лише тих, хто йде до влади заради народу, Україна буде серед найбідніших країн.

Полковник Микола Дорохов підкреслив: щоб чогось досягти, потрібні активні дії. І поки люди не перестануть голосувати «за менше зло», суттєвих змін годі й очікувати.

Професор Федір Кирилюк, підсумовуючи, вніс пропозицію: на Другому Громадянському форумі університету з метою об’єднання громадських організацій, що вже існують в університеті, створити Громадянську раду Університету і покласти на неї дорадчу та контролюючу функції.

Увечері ветерани вирушили до Майдану незалежності, де поклали квіти до пам’ятних знаків Героям Небесної Сотні і вшанували полеглих учасників бойових дій на Сході України.

 

Секретар Ради ветеранів університету

Вікторія Недзельська

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024