Новини

 

Зустріч Ольги Богомолець із студентами КНУ

01.11.2016

31 жовтня університетська молодь мала можливість поспілкуватись із заслуженим лікарем України, доктором медичних наук, народним депутатом України  Ольгою Богомолець.

Проблема медичного страхування в Україні стала основою цієї зустрічі. Ольга Богомолець розповіла, чи варто змінювати модель медичного обслуговування, і до чого це може призвести.

Одне з основних завдань проекту про медичне страхування – адаптувати систему охорони здоров’я до західної моделі економіки. Цей процес має відбуватися поступово – шляхом комбінованого медичного обслуговування: частково приватного, частково державного. Інакше, медицина просто збанкрутує.

Пані Богомолець заохочує розмежовувати поняття «медична допомога» і «медична послуга». Аби уникнути внесення змін до Конституції, медичне страхування трактується як послуга і передбачає оплату. Адже медична допомога в Україні безоплатна, згідно зі статтею 49 Конституції України.

Важко було не зачепити проблему побутової корупції – серед лікарів вона дуже поширена. Спікер наголосила, що лікарі – специфічна каста людей, яким для щастя потрібні статок і повага у суспільстві. Відповідно до цього побороти корупцію в медицині можна двома шляхами – збільшенням зарплатні або наданням медичним працівникам ліцензій і територіальної незалежності.

Зустріч проходила у форматі питання-відповіді, що дозволило учасникам дізнатися про проблеми охорони здоров’я в Україні. Завдяки захопливому діалогу, лекція пролетіла зовсім непомітно. Студенти були задоволені насиченою та цікавою бесідою.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024