Новини

 

Новий етап співпраці економічного факультету із Казахстаном

19.10.2016

Нещодавно, у вересні поточного року, представники економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка –  декан факультету професор В. Базилевич і завідувач кафедри екологічного менеджменту та підприємництва професор Г. Купалова – взяли участь у міжнародних науково-освітніх заходах, присвячених 50-річчю Карагандинського економічного університету Казспоживспілки, Республіка Казахстан.

Карагандинський економічний університет має вагомі здобутки у навчальній, науковій, соціально-економічній і духовній сферах. Він займає гідне місце серед навчальних закладів Республіки Казахстан. Посідає почесне друге місце у рейтингу серед гуманітарно-економічних вишів країни, а навчальні програми університету визнані одними з найкращих. За свою піввікову історію цей університет перетворився на один з найкращих інноваційних вишів із найсучаснішим обладнанням на рівні розвинених європейських країн.

Між економічним факультетом Київського національного університету імені Тараса Шевченка і Карагандинським економічним університетом склалися тісні, творчі стосунки і плідна наукова, освітня співпраця, передумови та історичні витоки якої були закладені ще в 1970-ті роки, коли майбутній ректор Карагандинського університету Еркара Аймагамбетов навчався в аспірантурі КНУ та успішно захистив кандидатську, а в 1989 р. – докторську дисертацію.

У 2010 р. було укладено угоду між економічним факультетом та Карагандинським економічним університетом про освітню, наукову, творчу та культурну співпрацю. Основними результатами такої співпраці стали: читання лекцій із актуальних проблем економіки провідними професорами економічного факультету КНУ в Караганді на грантовій основі (гранти Міністерства освіти і науки Казахстану); стажування і підвищення кваліфікації на базі економічного факультету казахських викладачів і студентів; написання і випуск «Глосарію "зеленого" бізнесу» п’ятьма мовами (українська, німецька, англійська, казахська, російська); публікація результатів наукових досліджень у наукових журналах і збірниках конференцій обох вишів; наукове керівництво, рецензування дипломних робіт магістрів та дисертацій докторів PhD; спільні відрядження для обміну досвідом –  наприклад, у питаннях попередження зміни клімату, екологічної безпеки та розвитку «зеленої» економіки. Взаємний інтерес представляє включення представників наших вишів до складу членів наукових координаційних рад, редколегій, експертів, рецензентів наукових журналів.

Відмінною рисою ювілею було широке міжнародне представництво наукової спільноти з-понад 15 країн світу (Англія, США, Південна Корея, Іспанія, Португалія, Італія, Угорщина, Болгарія, Україна, Росія, Білорусь, Молдова, Азербайджан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан та інші), а також провідних вишів, науково-дослідних установ, органів державного управління РК Казахстану.

У рамках ювілейних заходів відбулися урочисте засідання та міжнародні науково-практичні конференції «Новые глобальные вызовы современному обществу в ХХI веке», «Открытое дистанционное обучение как форма проявления глобализации образования: опыт, проблемы и перспективы развития». Від імені Київського національного університету імені Тараса Шевченка В. Базилевич привітав колектив Карагандинського економічного університету, вручив ректору вітальну адресу, Почесну грамоту, підписані ректором нашого університету академіком Л. Губерським, і пам’ятну відзнаку.

Зацікавленість і численні запитання слухачів викликала доповідь В. Базилевича «Новая парадигма реформирования системы высшего образования Украины» на пленарному засіданні міжнародної науково-практичної конференції «Новые глобальные вызовы современному обществу в ХХI веке». Він, як член Міжнародної науково-консультаційної ради кооперативних вишів країн СНД, був співголовою та основним модератором на засіданні ректорів цієї ради.

Професор Г. Купалова брала участь у панельних дискусіях на конференціях, а також прочитала лекції з курсу «Сучасні технології зеленого бізнесу» для магістрів, докторантів PhD зі спеціальностей: економіка, менеджмент, облік та аудит, економічна теорія, юриспруденція, оцінка, фінанси, логістика та ін.

За участю представників зарубіжних делегацій відбулося урочисте засідання вченої ради Карагандинського університету, на якому В. Базилевичу було присвоєно звання і вручено диплом Почесного професора Карагандинського економічного університету.

З метою обміну досвідом, розробки нових напрямів подальшої спільної наукової, освітньої творчої діяльності відбулися ділові зустрічі з ректором, проректорами, деканами, завідувачами кафедр.

Учасники урочистих заходів мали також чудову нагоду познайомитися зі славною історією, етнічною культурою, звичаями, традиціями казахського народу.

 Економічний факультет пишається науковими, освітніми та культурними досягненнями колективу Карагандинського економічного університету, високо цінує результати співпраці та хороші, дружні людські стосунки, що склалися між нашими вишами. Упевнені, що добрі традиції міжнародної співпраці і надалі будуть зміцнюватися та примножуватися.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024