Новини

 

Ректор КНУ Леонід Губерський відвідав Цзілінський університет

19.09.2016

Ректору КНУ імені Тараса Шевченка Леоніду Губерському присвоєно звання "Почесний професор Цзілінського університету".  Церемонія нагородження відбулася  під час візиту делегації КНУ до Цзілінського університету (Китай) з нагоди святкування 70 річчя з дня заснування.

 

Виступ ректора на урочистостях з нагоди святкування 70 річчя Цзілінського університету.

"Шановний пане Президенте Лі Юаньюань!

Шановні професори, викладачі, співробітники, студенти Цзілінського університету!

 Насамперед прийміть щирі слова вдячності за високучесть брати участь у святкуванні 70 річчя дружнього для нас Цзілінського університету.

 Українсько-китайське співробітництво, започатковане 24 роки тому з визнанням Китайською Народною Республікою незалежності України,    динамічно розвивається та зростає.

 З 2014 р. діє договір про дружбу й співробітництво між Україною та Китайською Народною Республікою. Ратифікація цього Договору сприяє поглибленню співпраці КНР й України у політичній, торговельно-економічній, сільськогосподарській, енергетичній, інфраструктурній, авіакосмічній, гуманітарній областях і сфері безпеки. Тому сьогодні Китай входить у трійку найбільших торгових партнерів України.

 Це зумовлює високий інтерес серед молоді до китайської культури, економіки, мови. Щороку наш університет випускає 30 – 40 бакалаврів і 20 – 25 магістрів у галузі китайської філології. Загалом в університеті близько 280 осіб щороку вивчають китайську мову.

 Наш університет має12 двосторонніх угод з університетами Китаю, серед яких одне найпочесніших місць посідає Цзіліньський університет.

 Історія Цзіліньського Університету – це історія творчої праці його вчених та викладачів. За час існування в університеті сформувалося чимало відомих наукових шкіл.

У стінах університету працювали та працюють видатні науковці, прекрасні педагоги та дослідники,  фахівці найвищого професійного рівня, які самовіддано працюють на благо своєї Батьківщини.

 Сотні випускників Цзіліньського Університету є видатними вченими, поетами, письменниками, політиками, діячами освіти та культури. Університет може пишатися своїми випускниками, відомими не лише в Китаї, але й за його межами.Приємно відзначити, що ректор Цзілінського університету професор Джуншу ЛЮ є почесним доктором  Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 Сьогодні Цзіліньський університет –це провідний національнийдослідницький університетКитаю. Це освітній, науковий та виховний центр в галузі філософії, економіки, права, літератури, освіти, історії, техніки, сільського господарства, медицини, управління, військової науки і мистецтва.

 Співробітництво між нашими університетами плідно триває вже другий десяток років на основі підписаної у жовтні 2001 р. Угоди про співпрацю.

 У рамках цієї Угоди22 листопада 2007 року в Київському університеті було створено Інститут Конфуція, робота якого сприяє не тільки більш активному поширенню вивчення китайської мови та культури, але й служить основою для подальшого розвитку плідного співробітництва між нашими двома країнами в різних сферах.

 За двосторонніми міжуніверситетськими угодами Київський університет щороку приймає близько 30 осіб з китайських університетів-партнерів, серед яких і представники Цзілінського університету. В інституті Конфуція щорічно працюють  викладачі з Цзіліньського Університету. Цього року це пані Цзі Цзін, пані Ван Якін, пан Сунь Кевень.

 Водночас для навчання та наукової роботи до КНР щороку відбуває близько 50-ти студентів та 10-ти співробітників. Особливо хотів би підкреслити, що до Цзілінського університету щороку на мовне стажування виїжджає в середньому6 студентів.

 Урамках Українсько-китайського науково-технічного співробітництва реалізовується низка науково-технічних проектів Корпорації “Науковий парк Київський університет імені Тараса Шевченка”, і в цих проектах науковці Цзілінського університету беруть найактивнішу участь.

Отож, дозвольте від усієї душі побажати керівництву, професорам і викладачам, студентам і співробітникам Цзіліньського Університету міцного здоров’я, творчих звершень, плекання усталених традицій та досягнення нових професійних висот в освіті та науці!"

Фото з сайту http://news.jlu.edu.cn/info/1021/43291.htm

Прес-центр

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024