Новини

 

На факультеті психології відкрито нову кафедру

14.06.2016
13 червня 2016 року на факультеті психології КНУ імені Тараса Шевченка відбулося відкриття нової кафедри «соціальна реабілітація та соціальна педагогіка».

На її відкритті були присутні ректор університету Л.В.Губерський, віце-прем’єр з гуманітарних питань П.В. Розенко, директор Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології І. Я. Пінчук, ізраїльські спеціалісти в галузі соціальної реабілітації.

Відкриття нової кафедри викликане кардинальними змінами у соціальному функціонуванні великої кількості людей в Україні, що вимагає нагального корегування системи соціальної і психологічної допомоги населенню.

Як зазначали присутні у виступах, сьогоднішня допомога фахівців має вийти на принципово новий рівень забезпечення психічного здоров’я населення, впровадження сучасних соціально-реабілітаційних практик, мультдисциплінарних підходів до проведення реабілітаційного процесу.

Основу підготовки майбутніх фахівців в цій галузі складають три стратегічні наукові і прикладні напрямки: соціальна адаптація, психологічна реабілітація, професійна переорієнтація.

Залучення зарубіжних і вітчизняних практиків до викладання курсів, участь студентів у дослідницьких та прикладних проектах, викладання практико-орієнтованих дисциплін, проходження наукових та клінічних практик сприятиме виробленню самостійної дослідницької, громадянської та професійної позиції випускників кафедри.

Наявними ресурсами нової кафедри є відповідна матеріально-технічна база факультету, кадровий потенціал кафедри. Троє фахівців кафедри працювали в галузі соціальної та психологічної реабілітації впродовж багатьох років, починаючи з упровадження програм психологічної реабілітації населення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Напрацьовані і апробовані навчальні дисципліни («Соціальна і психологічна допомога в кризових ситуаціях», «Соціальна робота із постраждалими від катастрофі надзвичайних ситуацій», «Організація волонтерської роботи», «Телефонне консультування» тощо).

Є досвід організації на факультеті психології волонтерських груп з допомоги бійцям АТО та система підготовки волонтерів. Наразі обговорюється питання про відкриття кабінету соціально-психологічної реабілітації, як науково-дослідної та практичної бази практики у підготовці фахівців з соціальної реабілітології.










































Прес-центр







Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024