Новини

 

В КНУ урочисто відкрили Центр німецького права

08.06.2016
8 червня 2016 року на юридичному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка відбулося офіційне відкриття Центру німецького права.

В урочистій церемонії взяли участь ректор КНУ академік Леонід Губерський, Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні пан Крістоф Вайль, декан юридичного факультету Іван Гриценко, відомі правники, випускники факультету, німецькі колеги – активісти Центру.

«Центр німецького права потужно функціонує в університеті вже три роки, допомагаючи молодому поколінню майбутніх юристів удосконалювати вивчення міжнародного законодавства. З відкриттям нового приміщення цей процес відбуватиметься ще продуктивніше», - зазначив ректор під час відкриття. Він привітав усіх, хто долучився до створення Центру і подякував Посольству ФРН і особисто пану Послу за суттєву і зацікавлену допомогу в організації і налагодженні його роботи, а також у розвитку наукової і освітньої співпраці, що сприяла, зокрема, інтенсифікації академічних обмінів між нашим університетом та німецькими вишами.

«Те, що ми сьогодні відкриваємо, - результат спільних зусиль багатьох сторін, що мають спільну мету: сприяти розумінню сучасного законодавства правової держави на прикладі Німецького законодавства в Україні, поглиблювати академічні обміни між нашими країнам, просувати інтеграційні процеси в європейські структури. Облаштувавши тут приміщення, ви зробили важливий крок уперед: під одним дахом будуть вперше розміщені інституції та ініціативи, що змістовно й організаційно підтримують одне одного. Вони забезпечують ефективну координацію німецько-української співпраці й українсько-німецького правничого діалогу», - наголосив, виступаючи на відкритті Крістоф Вайль. Надзвичайний і Повноважний Посол також поінформував про те, що восени в Центрі німецького права відбудеться відкриття інформаційного центру імені Александра фон Гумбольдта.

«На початку свого функціонування Центр німецького права ставив перед собою лише одне скромне завдання: запрошувати час від часу німецьких професорів і доцентів для того, щоб читали німецькою мовою лекції для студентів і викладачів. Але згодом ми почали ставати перед собою більш ґрунтовні цілі й успішно їх реалізовували», - розповів директор Центру професор Роман Мельник.

Зокрема у 2014 було проведено Міжнародну конференцію «Європеїзація юридичної освіти в Україні», у 2015 видано книгу про реформування юридичної освіти України, на базі Центру функціонують курси німецької правничої мови, тощо. Він наголосив, що Центр німецького права реалізує свої завдання у тісній співпраці з широким колом німецьких партнерів, тож у нього велике майбутнє.

Центр німецького права – це платформа для підтримки і налагодження зв’язків з німецькими колегами-юристами. Зупинятися на досягнутому сторони не збираються: на 2016 рік заплановано перші навчальні німецько-українські судові дебати з державного та конституційного права, відкриття представництв Центру німецького права в інших університетах України, інші масштабні заходи.

































Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024