Новини

 

Презентація книги “Герої – освітяни і науковці України”

31.05.2006
Презентація книги “Герої – освітяни і науковці України” видавництва “Генеза” відбулась в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка 26 травня 2006 року.

Вперше за 60 років після історичної Перемоги у Великій Вітчизняній війні видано книгу про Героїв – освітян та науковців України, які безстрашно воювали на фронтах війни і в тилу ворога, про тих, хто загинув, і про тих, кому судилось вижити і, повернувшись з війни, присвятити себе улюбленій справі, про Героїв, які отримали це високе звання вже за часів незалежної України.

Книга „Герої – освітяни і науковці України” видана за ініціативою Ради ветеранів Міністерства освіти і науки України, підтриманої Міністерством, керівництвом та Радою ветеранів війни і праці Київського національного університету імені Тараса Шевченка, освітянським активом майже всіх областей, Спілкою журналістів України й науковцями. Серед організаторів презентації декан історичного факультету, доктор історичних наук, професор, Віктор Колесник, заступник декана історичного факультету, кандидат історичних наук, Юрій Гомон, заступник декана юридичного факультету, кандидат юридичних наук, доцент Наталія Кіреєва та голова Ради ветеранів війни і праці та Ради старійшин університету, доктор філологічних наук, професор Маргарита Карпенко.

Ректор Київського університету академік Віктор Скопенко, під час презентації, привітав усіх з нагоди виходу в світ книги „Герої – освітяни і науковці України” і зазначив: “Ми зробимо все, щоб з цією книгою познайомити всіх співробітників і студентів університету. Ми повинні сприяти тому, щоб про людей, які ціною власного життя захищали мир та добробут нашої держави, знали і пам’ятали. Історію не можна перекреслювати, особливо таку.” Від імені редакційної колегії виступив голова Ради ветеранів Великої Вітчизняної Війни Міністерства освіти і науки України Олексій Сай.

Перегортаючи сторінки історії, ми з пошаною ставимося до тих людей, які всі свої сили віддали для того, щоб мир і благополуччя панували на нашій землі. Багато героїв-ветеранів були присутні на презентації книги. Спогадами про страшні воєнні події і нелегкий повоєнний час з присутніми на презентації поділились Герой Радянського Союзу, кандидат юридичних наук, доцент, випускник юридичного факультету Київського університету Іван Матвієнко та Герой України, заслужений вчитель України, доктор педагогічних наук, почесний академік АПН України, легендарний Майор-Вихор Євген Березняк.

Презентація не була схожа на монолог видавців та персонажів книжки, а нагадувала швидше діалог поколінь. Студенти історичного та юридичного факультетів, щоб віддячити за такий цінний подарунок для молодого покоління, як книга про Героїв-освітян і науковців України, подарували Героям-ветеранам музичні та хореографічні композиції.

Забувати минуле - означає зрадити пам’ять про людей, які загинули, захищаючи Вітчизну. Тож під час презентації пам’ять вшанували хвилиною мовчання. Крім того, курсантами Військового інституту Київського університету було покладено квіти до Пам’ятного знака викладачам і студентам, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни.

Галина Кривошея, кандидат історичних наук, доцент історичного факультету, член президії Ради ветеранів Київського університету, виступила від імені Ради ветеранів і коротко познайомила присутніх з змістом книги.

На сторінках книги зібрано нариси про 116 видатних освітян і науковців України, імена яких навічно вкарбовані в історію, про їх внесок у розвиток науки й освіти в Україні, захист Вітчизни в роки Великої Вітчизняної війни. Кожен нарис – це надзвичайно яскрава, захоплююча, повчальна історія про вчителів-партизанів, педагогів-розвідників, директорів шкіл до війни, а полковників і командирів Радянської армії під час війни, словом, про тих науковців та освітян, яких війна змусила взятися за зброю і які безстрашно, героїчно жертвуючи усім захищали свою Вітчизну. Серед них Яків Батюк, Микола Боголюбов, Олександр Тканка, Василь Скопенко та багато інших. Йдеться в книзі також про тих, хто отримав високе звання героя за часів незалежності України. Наприклад, Володимир Різун, директор Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, майстерно і захоплююче розповідає про стиль і життєву позицію ректора університету, доктора хімічних наук, професора, академіка НАН України, заслуженого діяча науки і техніки, лауреата Державних премій України Віктора Скопенка, який у 1999 р. удостоєний звання Героя України.

Книга про Героїв містить багатий пізнавальний історико-документальний матеріал для учнів, студентів вищих і середніх навчальних закладів. Автори і видавці сподіваються, що героїчні постаті освітян та науковців будуть служити зразком самовідданої творчої праці, зразком самопожертви в ім’я Батьківщини.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024