Новини

 

VII Міжнародна наукова конференція «Фізика рідкої матерії: сучасні проблеми» в Університеті

30.05.2016
В Університеті 27 травня відбулося урочисте відкриття VII Міжнародної наукової конференції «Фізика рідкої матерії: сучасні проблеми», на яку завітали понад 350 учасників з 28 країн Європи, Америки, Азії та Африки.

Конференція покликана підтримати тенденції розвитку науки у світі, ознайомити із передовим досягненням науковців, перейняти їхній досвід, а також дає можливість знайти українським вченим однодумців для спільних міжнародних проектів, які частково фінансуються міжнародними організаціями.

Як зауважив Леонід Булавін, голова наукової конференції, академік НАН України, завідувач кафедри молекулярної фізики КНУ імені Тараса Шевченка, нині актуальними для вивчення є так звані «магнітні рідинні системи». Ці речовини використовуються для виявлення в організмі онкологічних захворювань. Завдяки магнітному контакту виділяється чимало енергії, яка руйнує ракові клітини. Крім того, зараз у всьому світі працюють над створенням ядерних реакторів четвертого покоління. Теплоносіями в них слугують рідкі метали й розплави солей. Вони безпечні і взагалі не передбачають вибуху.

На думку проректора з наукової роботи Віктора Мартинюка, інтеграція української науки – важливий крок у майбутнє. «Мені приємно бачити тут, окрім моїх друзів, колег, багато молоді. В тому числі і наших студентів. Саме на таких заходах і відбувається єднання освіти і науки».

Під час відкриття конференції з вітальними словами до учасників звернулися Анатолій Загородній, академік НАН України, головний учений секретар Національної академії наук України, Мішель Равізо, професор Університету Страсбурга (Франція) та Володимир Цукрук, професор Інституту технологій у Джорджії.

Після офіційної частини розпочалася сесійна, яка триватиме до 31 травня. Упродовж цього часу представники відомих наукових шкіл, установ та університетів, обговорюватимуть проблеми фундаментальної фізики рідин та рідкого стану. Найцікавіші результати конференції будуть надруковані в журналах провідних наукових видавництв «Springer Conference Series», «Journal of Molecular Liquids», а також в «Українському фізичному журналі» та «Журналі фізичних досліджень».

Ольга Семиляк,
Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024