Новини

 

III Всеукраїнський диктант з польської мови «Ja Piszę, Ty piszesz, My piszemy po polsku....»

25.05.2016
У 2016 році, як і в попередні роки, фонд «Свобода і демократія» спільно з Польський центром і Кафедрою полоністики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка організував III Всеукраїнський диктант з польської мови «Ja Piszę, Ty piszesz, My piszemy po polsku....».

21 травня о 12:00 диктант розпочався в 13 містах України: Києві, Львові, Луцьку, Одесі, Вінниці, Хмельницькому, Чернівцях, Кіровограді, Тернополі, Харкові, Дніпропетровську, Дрогобичі і Нікополі. Конкурс проводився в рамках проекту «Біло-червоний AБВ. Підтримка розвитку польської освіти в Україні» і був профінансований в рамках опіки Сенату Польщі над польською діаспорою за кордоном. У диктанті мали змогу взяти участь усі охочі.



У Києві цього року диктант написали більше 100 осіб. Кращих знавців делегували до Києва 6 полонійних організацій: Федерація організацій польських в Україні «Польський дім» в Києві, Броварське міське культурно-освітнє товариство «Родина», Пункт навчання польської мови і культури при Союзі поляків в Україні, Спілка Поляків м. Прилуки, Шкільний Консультаційний пункт при Посольстві Республіки Польща в Україні, Кафедра полоністики Інституту Філології КНУ імені Тараса Шевченка.

Текст диктанту оголосив п. Ришард Тулей – носій мови, викладач польської мови в Києво-Могилянській академії і в Польському домі.

На заході були присутні аташе Консульського відділу Посольства республіки Польща в Україні п. Агнєшка Рончка і керівник Реферату з питань наукового-освітньої співпраці Посольства республіки Польща в Україні п. Емілія Ясюк. Диктант відкрив проф. кафедри полоністики Ростислав Радишевський.



Диктант був присвячений 1050 річниці хрещення Польщі. Це й зумовило тематику лекції викладача кафедри історії слов'ян Київського університету Артема Папакіна. Після написання диктанту тему продовжив Отець Лаврентій Ян Жезіцький з ордену Святого Павла Першого Пустельника, парафії Матері Божої Неустанної допомоги в Броварах.



З-поміж дітей найкраще диктант написав Тимофій Лісовиченко, який попереднього року зайняв друге місце, а цього року покращив свій результат. Друге місце посіла Анна Кучер з Києва, а третє – Марія Мельник.

Серед дорослих найкращий результат показала Іванна Церковняк, друге місце посіла Анна Чернявська, а третє – Наталія Яремчук.

Найстарший і наймолодший учасники на диктант вкотре приїхали з Броварів. Пані Генефа Рубанова має польське походження і усе життя говорить польською мовою. Олександр Атемьєв також походить із польської родини, змалечку вивчає польську мову разом із батьками в Броварському культурно-освітньому товаристві «Родина».
Марія Черняк,
Польський центр КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024