Новини

 

Відбулася всеукраїнська науково-практична конференція “Тенденції розвитку психології в Україні: історія та сучасність”

23.05.2006
Всеукраїнська науково-практична конференція “Тенденції розвитку психології в Україні: історія та сучасність”, присвячена 80-річчю від дня народження фундатора вітчизняної історико-психологічної науки В. А. Роменця, відбулась на факультеті соціології та психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка 22 травня 2006 року.

Відкрив конференцію декан факультету соціології та психології, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України Володимир Євтух.
“Конференція присвячена 80-річчю дуже знаменитого українського психолога Володимира Роменця, але під час її роботи було розглянуто багато цікавих проблем: проблем розвитку історії психології, концепції в історії, розглядалися нові підходи до розуміння самої психології, розуміння буття, розуміння явищ, які знаходяться поза межами буття”, - зазначив Володимир Євтух. Також декан підкреслив: “Конференція мала на меті згуртувати тих психологів, які працюють у цій царині, та віддати данину такій глибі в психології, яким був Володимир Андрійович Роменець”.


официальный дилер порше в москве


Роменець Володимир Андрійович (1926-1998), академік Академії педагогічних наук України, професор, доктор психологічних наук, один із фундаторів сучасної української психології. Майже все своє свідоме життя пов'язав із Київським університетом, де отримав психологічну освіту і з 1967 та до кінця свого життя викладав психологію, вів науково-дослідницьку роботу.

В.А.Роменець був засновником школи історико-психологічних досліджень в Україні. Його науковий доробок охоплює проблеми загальної психології, історії всесвітньої та української психології, історичної психології, психології творчості. Справжнім надбанням сучасної психологічної науки став цикл фундаментальних праць (написаний у 1970 – 1990-х рр.) з історії світової психології у семи томах ("Історія психології", "Історія психології стародавнього світу та середніх віків", "Історія психології епохи Відродження", "Історія психології XVII століття", "Історія психології епохи Просвітництва", "Історія психології XIX - початку XX століття", "Історія психології XX століття"). До золотого фонду української психології входять також такі його праці, як "Психологія творчості", "Жизнь и смерть в научном и религиозном истолковании", "Фантазія, пізнання, творчість". У цих монографіях В. А. Роменець підкреслює культурологічний аспект становлення психологічних знань, покладаючи в його основу вчинковий принцип та вчинковий осередок, який разом із цим виступає традиційним логічним осередком психологічних систем різних історико-культурних епох.

Учений був розробником концепції, керівником авторського колективу і співавтором фундаментального та принципово нового за своєю структурою підручника "Основи психології" (1997).


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024