Новини

 

Турецькі птахи в Університеті

17.05.2016
На днях до Університету завітали художниці із сонячного турецького міста Самсун Зехра та Сена Сенґір. Про наш навчальний заклад вони дізналися від своїх колег із «Університету 19 травня», які минулого року в рамках співпраці двох вишів проходили стажування на кафедрі тюркології ІФ. Турецькі викладачі були у захваті від КНУ і порадили Зехрі та Сені теж його відвідати.

Приїзду художниць сприяла завідувачка кафедри тюркології Ірина Покровська. Вона налагодила якісну комунікацію і допомогла турецьким викладачкам мистецтва без проблем приїхати в Україну.

Після прибуття в Київ мати з донькою вирішили не лише пройти стажування у КНУ, а ще й влаштувати для викладачів та студентів ІФ виставку, де представили свої картини і розповіли про особливості художніх технік, якими володіють.



Цікаво, що художниці працюють в абсолютно різних техніках. Якщо твори Зехри виконані класичною аквареллю, то її донька робить грав’юри на металі, картини в техніці копіювання, яка часто використовується для створення малюнків на одязі.

На думку Сени, якщо б вона повторювала шлях своєї мами і працювала в напрямку акварельного живопису, то, можливо, не змогла б знайти свою ідентичність; однак від матері вона взяла натхнення і усвідомлення вагомості живопису, його глибину. Але, не дивлячись на таку художню полярність, в картинах матері і доньки є спільна риса – це зображення птахів: у Зехри вони кольорові, а у Сени – чорні, витончені.

Зехра та Сена Сенґір перед приїздом в Україну переглянули роботи українських майстрів і були вражені тим, яка в нашій країні потужна школа живопису, а також розвинений ринок засобів малювання, не дарма ж фарби для своїх картин турецькі художниці замовляють саме в Україні.

У місті гості зупинилися на тиждень. Їм цікаво пізнати українську культуру, поглибити співпрацю між «Університетом 19 травня» та КНУ імені Тараса Шевченка, а також, якщо студенти забажають, провести майстер-класи.

Ольга Семиляк,
Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024