Новини

 

Юрій Шевчук: «Україна може перемогти Росію на «культурному полі бою»

12.05.2016
До Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка завітав його випускник, нині викладач Колумбійського університету (Нью-Йорк, США) Юрій Шевчук із лекцією «Українська тотожність і культура після Майдану». Під час зустрічі дослідник проаналізував вплив мовної політики на формування культурного простору і світобачення пересічного українця.

«У 1976 у цій же актовій залі я захищав кандидатську дисертацію. Така от тяглість традиції, української наукової традиції, частиною якої можу себе вважати. Я вдячний професорам Ю. Жлуктенку і Т. Яворській за їхній вплив на мене як науковця і патріота», – ретроспективно розпочав свою лекцію Юрій Шевчук, який закінчував романо-германську філологію у нашому Університеті.

На думку дослідника, Майдан не став початком мовно-культурного відродження. А гасла на кшталт «Немає значення, якою мовою ти спілкуєшся, якщо ти любиш Україну», «Єдина країна. Єдиная страна» не об'єднують, а навпаки розділяють країну.

Толерантні намагання «підлаштуватися» під російськомовних українців – це нездатність генерувати власний наратив. Як зауважив лектор, такий тип мислення називається антиколоніальним, коли колишній колонізатор не зникає з інтелектуального обрію, а лише маскується за нібито патріотичними ідеями.

Українська мова скрізь і всюди – єдина альтернатива, яку бачить Юрій Шевчук. Саме вона стане міцною платформою для нової української культури.

Наприкінці своєї лекції викладач пригадав слова українського вченого Юрія Шевельова: «Колись подолана римськими легіонами Греція завоювала культурно Рим». Юрій Шевчук впевнений, що Україна теж може перемогти Росію на «культурному полі бою». А для цього потрібен міцний мовний ґрунт і бажання кожного українця зрошувати його своєю наполегливістю.

Ольга Семиляк,
Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024