Новини

 

У КНУ презентували Європейську столицю культури 2019 року

31.03.2016
30 березня 2016 р. у КНУ імені Тараса Шевченка під егідою Посольства Італії в Україні відбулася презентація «Матера 2019 – Європейська столиця культури» та концерт італійської музики за участі митців Фундації Лучано Паваротті.Ініціатором проведення заходу в Україні виступив почесний доктор КНУ професор Нікола Франко Баллоні. Однією з головних цілей ініціативи є надання Києву статусу «Офіційного партнера Європейської столиці культури 2019 року».

Європейський Союз щороку обирає міста, яким надається статус «Європейської столиці культури». Ця ініціатива має на меті якнайкраще презентувати культурне надбання нації шляхом організації масштабної програми різноманітних мистецьких заходів упродовж року.

Європейською столицею культури 2019 року обрано місто Матера (Італія, Регіон Базиліката). Матера внесена до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО завдяки старій частині міста «Сассі», що являє собою печери і монастир, видовбані у скелі. Поселення на території Матери існувало ще в епоху Неоліту. Краса та своєрідність старовинного міста неодноразово привертали увагу кінематографістів. Тут було знято десятки кінострічок, у тому числі «Євангеліє від Матвія» П’єра Паоло Пазоліні та «Страсті Христові» Мела Гібсона.


У презентації Матери в КНУ взяли участь: заступник Міністра культури України Ростислав Карандєєв, Надзвичайний і повноважний Посол Італії в Україні Й. В. Фабріціо Романо, Радник Посольства Італії в Україні Стефано Стуччі, помічник Посла Італії в Україні Семен Кумуржі, представник Посольства Італії в Україні, почесний доктор КНУ професор Нікола Франко Баллоні, віце-губернатор Регіону Базиліката Альдо Берлінгуер, представник Університет Регіону Базиліката Мікеле Греко,директор Італійського інституту культури в Києві Анна Пасторе.




Високоповажних гостей прийняв ректор КНУ Леонід Губерський. Під час зустрічі мова йшла про активну і плідну співпрацю Університету з Посольством Італії в Україні та з італійськими ВНЗ.

Зокрема ректор розповів про співпрацю КНУ з Університетом Мачерата, зазначивши, що Шевченків університет відкритий для співпраці з усіма закладами освіти і має для цього відповідні наукові школи і потужну матеріально-технічу базу.

Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні подякував ректору за надану можливість презентації у стінах університету італійського мистецького проекту і за внесок КНУ у розвиток освітньої, наукової, культурної співпраці між Україною та Італією.




По закінченні презентації відбувся концерт за участі італійських митців Фундації Лучано Паваротті – сопрано Елізи Маффі, тенора Алессандро Д’Акрісса та Маестро Паскуале Менкізе, який диригував Національним ансамблем солістів «Київська камерата».




У програмі прозвучали найпопулярніші арії з опер великих італійських композиторів Гаетано Доніцетті, Джузеппе Верді та Джакомо Пуччіні.

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024