Новини

 

В Інституті філології вручили премії імені Ірини Калинець

24.03.2016
18 березня в Інституті філології відбулося вручення премії імені Ірини Калинець.

Ця премія започаткована у 2012 році Міжнародним освітнім фондом імені Ярослава Мудрогоі присуджується щорічно до Дня українського політв’язня (12 січня).

Нею відзначають діячів за активну участь у громадсько-політичному житті України за видатні здобутки та успіхи, що сприяють розвитку українського суспільства, за збереження історичної пам’яті українського народу, його національної свідомості та самобутності, розвиток української освіти, культури та літератури й утверджують високий авторитет України в світі.

Лауреатами премії 2015 року стали:



На церемонії врученні говорили про постать Ірини Калинець:«Це людина-державник, людина-парламентар. Ірина Калинець 25 років тому увійшла у Верховну раду України завдяки своїм книжкам. Якщо ми будемо читати її праці, згадувати, аналізувати з проекцією в сьогодення пані Ірина буде завжди з нами», - сказала народний депутат Оксана Юринець.

Викладач української мови та літератури Військового ліцею імені Івана Богуна Оксана Фесенко, зачитала уривки з творів ліцеїстів про життя і творчість Ірини Калинець. Це стало знаковим, адже Ірина Стасів-Калинець брала участь у створенні низки нових навчальних закладів, зокрема, Львівського військового ліцею імені Героїв Крут.

Ігор Калинець привселюдно подякував Всевишньому за таку дружину:«В Америці вона увійшла до рейтингу 100 відомих жінок і визнана героїнею світу. Мені дуже важливо було донести надзвичайної глибини твори Ірини Калинець до якомога більшої кількості людей, тож я займався тим, що видавав її книги. Ірина – світоч української нації».




Каріна Дорошенко, фото Валерій Попов

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024