Новини

 

КНУ перший у рейтингу Webometrics серед ВНЗ України

17.02.2016
Київський національний університет імені Тараса Шевченка посів перше місце серед вищих навчальних закладів України та 1028-е місце серед університетів світу в оновленому рейтингу Webometrics (http://www.webometrics.info/en/Europe/Ukraine). Університет значно підвищив свої показники у цьому рейтингу з літа 2015 року (друге місце в Україні та 1586-те у світі).







Всього до світового рейтингу Webometrics потрапило понад 12 тисяч вищих навчальних закладів, серед них 293 з нашої країни. Другу та третю позицію серед українських університетів зайняли Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» та Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, відповідно. У світовому рейтингу наш університет обійшов такі виші, як University of Greenwich (Велика Британія) – 1035 місце, Uniwersytet Gdański (Польща) – 1045 місце, University of Seoul (Південна Корея) – 1087 місце, Central Queensland University (Австралія) – 1266 місце, Московский государственный технический университет имени Н. Э. Баумана (Росія) – 1562 місце.



«Webometrics Ranking of World Universities» є одним з найбільших та найвідоміших рейтингів світу. Починаючи з 2004 року і кожні шість місяців групою The Cybermetrics Lab (Іспанська національна дослідницька рада, CSIC) виконується незалежне, об'єктивне, вільне, відкрите наукове дослідження інформації про роботу університетів з усього світу, яка базується на їх веб-присутності. Дані збираються у період між 1 та 20 січня (або 1 та 20 липня, залежно від редакції рейтингу).



Оцінювання університетів відбувається за допомогою поєднання чотирьох показників: presence (присутність) – кількість сторінок на сайтах в основному домені установи (включно з піддоменами та директоріями), які індексуються пошуковою системою Google; impact (вплив) – комбінація кількості зовнішніх гіперпосилань на домен університету та кількості доменів, з яких ці посилання надходять; оpenness (відкритість) – кількість наявних на сайтах в домені університету файлів у форматі .pdf, проіндексованих пошуковою системою Google; excellence (якість) – публікації авторів університету в міжнародних наукових журналах, що входять до 10% найбільш цитованих у своїй галузі за версією рейтингу Scimago.



Наукова бібліотека ім. М. Максимовича, що за останнє півріччя ініціювала численні заходи з оптимізації академічної присутності Університету у всесвітній мережі (представлення наукових здобутків дослідників Університету у Google Академії, робота з сайтами наукових періодичних видань Університету, інша поточна робота Служби інформаційного моніторингу), надалі працюватиме в цьому напрямку і запрошує до активної участі представників факультетів та інститутів в засіданнях Бібліотечної ради, семінарах, тренінгах.







Прес-центр


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024