Новини

 

Січневе засідання Вченої ради КНУ

18.01.2016
18 січня відбулося перше засідання Вченої ради КНУ в 2016 році. Перед розглядом питань, винесених на Порядок денний, заступник міністра культури Ростислав Карандєєв вручив Подяки групі співробітників університету за допомогу в проведенні Міжнародного фестивалю-конкурсу мистецтв іноземних студентів в Україні "Мистецтво без кордонів", підтримку міжнародних проектів Всеукраїнського студентського союзу "Студент за кордоном" та за вагомий внесок у розвиток студентської творчості в царині класичних та сучасних мистецтв серед іноземних і українських студентів, які навчаються в освітніх закладах на території України. Подяки було вручено ректору КНУ Леоніду Губерському, проректору Петру Беху, в.о. завідувача підготовчого відділення для навчання іноземних громадян Олені Задорожній, директору молодіжного центру культурно-естетичного виховання Надії Максименко.












Студенту Іллі Людовіку ректор вручив Почесну грамоту Вінницької облдержадміністрації та облради «За активну громадянську позицію, утвердження принципів милосердя і гуманізму, безкорисливу допомогу і підтримку бійців, які в ході антитерористичної операції у важких боях відстоюють незалежність і європейське майбутнє нашої держави та з нагоди Міжнародного Дня студентів».






На засіданні було заслухано і обговорено доповідь проректора з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв'язки) Петра Беха про формування контингенту іноземних громадян на факультетах / в інститутах КНУ. Доповідач поінформував, що в університеті нині навчається 1146 студентів-іноземців, що на 134 особи більше ніж у минулому. Очікується прибуття ще 25 осіб. Проте вступ іноземців особливо на природничі факультети залишається низьким. У минулому навчальному році було здійснено ряд заходів для підвищення ефективності залучення на навчання іноземних громадян. Зокрема, розроблено нові навчальні плани, видано буклети, створено медійні презентації, проведено зустрічі з дипломатичними представництвами різних країн щодо запрошення молоді на навчання до КНУ. На підготовчому відділенні запроваджено літні курси, йде активна співпраця з Всеукраїнським студентським союзом «Студент за кордоном», застосовуються інші форми активізації процесу.

Разом з тим є ряд проблем, що ускладнюють процес вступу і навчання іноземців в Університеті і на їх подолання спрямовані заходи, що їх Вчена рада рекомендує в проекті Ухвали. Зокрема, з 2016/17 н. року розробити і запровадити навчальні плани з викладанням англійською мовою, створити англомовні курси для іноземців, продовжити роботу по створенню англомовних магістерських програм, активізувати інформаційно-рекламну роботу серед потенційних вступників, вивчити досвід ВНЗ України та країн СНД у сфері залучення іноземців на навчання , інші сучасні комунікативні засоби. Результати цієї діяльності будуть підсумовані в січні 2017 року.





На засіданні Вченої ради розглянули також стан і перспективи розвитку фізичного виховання та спорту в КНУ імені Тараса Шевченка. Доповідь зробила завідувач кафедри фізичного виховання та спорту Навчально-спортивного комплексу КНУ Тетяна Кочергіна. Вона, зокрема, наголосила на тому, що багато сучасних студентів приходять до ВНЗ з слабким уявленням про фізичну культуру, бо в школах сьогодні цьому не надають належного значення. Однак у ВНЗ ще можна скорегувати фізичний розвиток молодої людини, змінити її ставлення до фізкультури і спорту , заохотити до занять і спонукати до здорового способу життя. Саме для цього в Університеті і створено Навчально-спортивний комплекс, і на кафедрі, включеній до його структури, навчальний процес здійснюється 6-ма методичними комісіями з різних видів спорту, в яких працює 38 науково-педагогічних працівників. Кафедра фізичного виховання та спорту регулярно проводить внутрішню Спартакіаду серед студентів із 17 видів спорту. Так у 2014-15 н. р. було проведено 19 змагань за участю 2903 студентів. Збірні команди КНУ постійно посідають призові місця у Всеукраїнських та міських змаганнях, Універсіадах м. Києва і України.








Однак члени Вченої ради, які виступили в обговоренні питання, а це ректор Леонід Губерський, перший проректор Олег Закусило, проректор В'ячеслав Шамрай та інші вказували на резерви у роботі кафедри. Зокрема, йшлося про посилення роботи з пропагування здорового способу життя серед студентів усіма наявними комунікаційними засобами, створення електронного ресурсу з можливістю віддаленого резервування часу відвідування секцій, посилення роботи щодо залучення іноземних студентів до занять фізкультурою. Піднімалося, і вже не вперше, питання створення Спортивного клубу КНУ. Все це знайшло відображення в проекті Ухвали Вченої ради.
Начальник планово-фінансового відділу Ольга Білявська доповіла про визначення та затвердження на 2016 рік розмірів Премій імені Тараса Шевченка КНУ; премій переможцям міжнародних та всеукраїнських олімпіад; мінімального розміру іменних стипендій Вченої ради.
На засіданні також були розглянуті поточні питання.
Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024