Новини

 

Бібліотека Максимовича визначила кращі університетські наукові журнали

29.12.2015
У Шевченковому університеті зареєстрована безпрецедентна кількість наукових видань. Більшість університетів світу мають близько 20 журналів, — у нас же їх вчетверо більше, і їхня кількість лише зростає. У грудні співробітники служби інформаційного моніторингу Бібліотеки Максимовича провели новий експертний аналіз 84 університетських видань і визначили, які з них прямують до стандартів Scopus та Web of Science




Аналізували видання за 9 критеріями, відповідно до мінімальних вимог прийняття журналів на розгляд щодо включення в авторитетні наукометричні бази, а саме за наявністю:
- веб-сайту,
- ISSN,
- англомовної версії веб-сайту,
- заяви про підтримку етичних норм,
- відомостей про рецензування,
- резюме статей та ключових слів англійською мовою (на сайті),
- транслітерованих списків літератури,
- міжнародного складу редколегії,
- дотримання графіку видання.

50 видань не мають автономного веб-сайту, у 41 з них відомості про видання та його номери натомість представлено у розділах сайтів кафедр чи факультетів. Подібне представлення наукового видання у веб-просторі є неправильним. Для 9 видань не було знайдено жодної веб-сторінки. У 37 видань відсутній унікальний номер періодичних видань International Standard Serial Number (а присвоїти ISSN періодичному виданню можна безкоштовно за 10 днів через онлайн-форму на сайті The ISSN International Centre). Англомовні версії сайтів є у 18 видань, проте можуть містити помилки та бути неповними. Транслітеровані списки використаної літератури та заяву про підтримку етичних норм розмістили 14 та 15 видань відповідно. Резюме статей та ключові слова англійською мовою до кожної публікації представлені на сайтах 12 видань. 42 видання дотримуються графіку випуску номерів. Важливим критерієм є наявність міжнародної редколегії видання. У 40 редколегіях видань Університету присутні міжнародні представники.

Отже, пропонуємо вам рейтинговий список 12 кращих університетських видань, які в цілому відповідають світовим стандартам, активно працюють і бажають вдосконалюватися.
) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) )
), співзасновником якого є наша бібліотека. Бібліотека також планує проводити майстер-класи для редакцій про те, як створити та вести цільові сайти журналів, послуговуючися системами керування журналами відкритого доступу (зокрема Open Journal Systems, яку деякі університетські журнали вже використовують). Редакціям необхідно працювати над якісними англомовними версіями сайтів і транслітерувати списки використаної літератури латиницею (адже авторитетні світові реферативні бази не працюють із кирилицею). Не складно також і розмістити на сайтах заяви про підтримку етичних норм (варто ознайомитися з A Short Guide to Ethical Editing for New Editors, Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors, Online Guide to Open Access Journals Publishing та под). Фахівці Служби інформаційного моніторингу Наукової бібліотеки у рамках засідань Бібліотечної ради регулярно знайомлять редакції журналів із найактуальнішою інформацією.
) та групі на Facebook (https://www.facebook.com/MaksymovychScientificLibrary).

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024