Новини

 

Весна прийшла!

02.03.2006
У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка весну зустрічали по болгаро-молдово-румунські. Свято весни Марцішору або Мартениці, організоване Посольством Республіки Болгарія, Посольством Республіки Молдова, Посольством Румунії спільно з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, відбулось 1 березня цього року в актовій залі головного корпусу університету.

Мартениця / Марцішор – це символ відродження природи, нового начала, здоров’я, сили і родючості. Свято марцішору / мартениці притаманне місцевості західного узбережжя Чорного моря. Проте, найбільш урочисто його святкують в Болгарії, Молдові та Румунії.

Посли цих країн Пан Ангел Ганев, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарія в Україні, пан Міхаіл Лаур, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні, пан Траян Христя, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Румунії в Україні, в другій декаді лютого 2006 року відвідали Київський національний університет. У рамках робочого візиту вони зустрілися з ректором університету, академіком Віктором Скопенком і запропонували відсвяткувати Марцішору / Мартеницю в стінах університету.

“Добрі пропозиції ми завжди сприймаємо і сприяємо їх реалізації”, - зазначив Віктор Скопенко під час святкування. Також ректор привітав присутніх зі святом, побажав всім гарного настрою і висловив сподівання, що така зустріч не остання.

Символічне значення Марцішору / Мартениці дуже глибоке: останні холодні дні зими (представлені як дратівливий характер Баби Марти) проганяються вісниками весни – марцішором / мартеницею. У мартеницю виготовляли різні плетіння та фігурки з білих і червоних вовняних ниток, якими прикрашали людей та худобу. За народним повір’ям червоний колір – це символ сонця, що дає силу всім живим істотам. Білий колір віщує довге життя та родючість.


Перші Марцішори / Мартениці являли собою зсукану червону та білу нитку. В деяких регіонах прив’язували ще срібну або золоту монету – щоб уберегти від хвороб людей, худобу та плодові дерева. Сучасні мартенички – це різноманітні біло-червоні фігурки, браслети, медальйони.

Перше березня – це мить щедрості, радості, чистоти, початок відродження живого циклу у всій його повноті. І, не дивлячись на те, що погода не сприяла весняному настрою, учасники концерту своїми піснями, танцями, віршами, грою на різних музичних інструментах подарували всім краплину гарного настрою та пробудили в їхніх душах весну.


Тетяна Воротняк, Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024