Новини

 

Пам’ять – це поле бою за життя

28.10.2015
В рамках військово-патріотичного виховання особового складу ВІКНУ напередодні 72-ї річниці визволення Києва та 71-ї річниці визволення України від нацистських загарбників в інституті відкрито фотодокументальну виставку присвячену цим подіям.

Для України, вся територія якої в роки Другої світової війни тривалий час перебувала під владою Німеччини та її союзників, тема життя населення під час нацистської окупації зберігає свою історичну актуальність. Тому оцінка діяльності політичних рухів, ступеню лояльності до завойовників, наслідків етнонаціональних конфліктів, що і нині є водорозділом непорозуміння між громадянами сучасної української держави, стали темою обговорення під час презентації виставки.

Голова ради ветеранів Військового інституту, учасник бойових дій, полковник запасу Микола Дорохов, поділився своїм розумінням сучасних подій, що відбуваються на Сході України та порівняв їх з роками лихоліття 1939-1945 років, коли тисячі українців йшли на фронт, боронити свою землю.

Одним із способів розуміння минулого є показ його через соціальні проекції. Це дає нам можливість побачити “життя при німцях” очима людей, які пережили нацистську окупацію, – зазначив М. Дорохов.

Життя окупованої України – головна тема виставки. Це документальна історія людей в умовах, що їх диктував окупаційний режим. Фотографії, газети, листівки з фондової колекції Національного музею історії України у Другій світовій війні та декілька альбомів фотографій переданих бельгійським дослідником Мартіном Богартом.

Свідчення живих про події 72-річної давнини – це пам’ять про тих, хто пішов у Вічність. Нинішнє молоде покоління має знати минуле свого народу.







Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024