Новини

 

Геофізична й бурова практика у геологів

14.08.2015
Літня практика — чудова можливість навчитися працювати в команді й роззнайомитися з однокурсниками. Особливо ж якщо практика проходить на свіжому повітрі. Студенти-другокурсники Інституту геології побували на польовій базі на Житомирщині, опанували техніки геофізичної зйомки та складання геологічних карт.

Для літньої практики Інститут геології використовує базу Коледжу геологорозвідувальних технологій (селище Корнин, Попільнянський р-н, Житомирська обл). Поблизу табору розташовані два водосховища: Лісне і Корнин. Місця тут мальовничі й екологічно чисті. У геологічному плані вони належать до Українського щита і знаходиться у місці контакту двох мегаблоків: Дністровсько-Бузький (Подільський) й Північно-Західний (Волинський). Тому геологія місцевості різноманітна.

Геофізична практика має за мету навчити методиці геофізичної зйомки для геологічного картування, тобто визначенню по геофізичним даним геологічних границь. За допомогою магнітометрів і радіометричних приладів студенти з’ясовували, де саме товща осадових порід зменшується й де найближче до кристалічного фундаменту.

Петрофізичні дослідження були другою частиною геофізичної практики. Студенти виконували вимірювання магнітної сприйнятливості порід (кристалічних сланців, гранітів і гематиту) задля точної побудови геологічного розрізу. На основі отриманих даних виконується розвідувальне буріння.

Бурова практика проходить на трьох свердловинах. Після проходження інструктажу з техніки безпеки буровий майстер демонструє всі етапи буріння. Через короткий час студенти під наглядом майстра вже самостійно керують роботою установки та навчаються підіймати зразки породи. Цього року студенти піднімали зразки з глибини 156 метрів. Іншою частиною є опис порід, що були привезені з різних свердловин України. Цей досвід дуже важливий для майбутньої роботи геолога.

Юним геологам також провели екскурсію до Корнинського кар’єра. Тут знаходяться одні з найтвердіших гранітів, утворені внаслідок плавлення порід. Корнинські граніти мають леопардову текстуру: рожеві вкраплення на сірому фоні. Студенти побачили, яка техніка застосовується для відколювання величезних брил та для дроблення уламків. Каменерізні станки з алмазними фрезами розрізають блоки порід на плити до товщини 2 см. Спеціальні шліфувальні станки полірують плити алмазами. До речі, внутрішні сходи Інституту геології складені з Корнинських гранітів.

Зібраний під час практики матеріал студенти використають для написання курсових та дипломних робіт. А крім наукових даних і практичних навичок, студенти ще й отримали незабутні враження!
























Текст і фото доцента кафедри геофізики П. І. Грищука

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024