Новини

 

Учень УФМЛ привіз з олімпіади в Індонезії бронзову медаль

07.08.2015
IX Міжнародна олімпіада з астрономії та астрофізики проходила з 26 липня по 4 серпня 2015 року у м. Магеланг (Центральна Ява, Індонезія). У ній взяли участь більше 200 школярів, які сформували 45 команд з 41 країни світу.

Команда України складалася з п’яти учасників, які вибороли три бронзові нагороди та дві почесні грамоти за четверте місце. Владислав Вертелецький, учень Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка, отримав бронзову нагороду!

Під час олімпіади учні виконували завдання спостережного, теоретичного турів, а також практичного туру, присвяченого обробці та аналізу астрономічних даних.

У ході спостережного туру учні досліджували небо неозброєним оком і визначали на ньому яскраві об’єкти та об’єкти з каталогу Мєсьє, досліджували Місяць та розсіяне зоряне скупчення за допомогою телескопів.

Теоретичний тур складався з 15 коротких (простих) та 3 довгих (складних) задач, на виконання яких відводилося 5 годин. Розв’язуючи завдання теоретичного туру, учні мали знайти резонансні орбіти в системі супутників Юпітера, оцінити густину планети, визначити діаметр астероїда 1285 Джульєтта, знайти ексцентриситет орбіти штучного супутника Землі, розрахувати оптичну товщу атмосфери в зеніті, визначити яскравісну температуру радіоджерела та багато іншого.

Щоб подолати практичний тур, юні астрономи мали нетривіальним способом визначити відстані до пульсуючої зорі та оцінити міжзоряне поглинання у нашій Галактиці.

Крім того, учасники олімпіади взяли участь в командному турі, де результат залежав від уміння працювати як єдине ціле. Відповідаючи на питання цього туру, учасники олімпіади повинні були дослідити храм Боробудур та з’ясувати, які сузір’я можна було б спостерігати у вказаний час в місці розташування команди біля храму.

Керували українською командою Володимир Решетник, доцент кафедри астрономії та фізики космосу фізичного факультету та Андрій Сімон, інженер НДЛ «Фізика космосу» фізичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка.

Щиру подяку хочеться висловити батькам учасників олімпіади, керівництву Комунального закладу «Рішельєвський ліцей» м. Одеси, ТОВ «Новації» м. Київ, керівництву Києво-Печерського ліцею №171 «Лідер» м. Києва та Сікорському Сергію Вікторовичу за фінансову підтримку, завдяки якій участь нашої команди у IX Міжнародній олімпіаді з астрономії та астрофізики стала можливою.








Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024