Новини

 

Лекція пам’яті Джона Неша

06.07.2015
На факультеті кібернетики відбулася лекція, присвячена вшануванню пам’яті Джона Неша, - видатного американського математика та економіста, лауреата нобелівської премії з економіки (1994 р.), який трагічно загинув в автокатастрофі 23 травня 2015 р.




Лекцію прочитав кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник лабораторії ймовірнісно-статистичних методів факультету кібернетики С.І. Доценко. Розповів про значення концепції “рівноваги за Нешем”, та навів приклади її застосування в економіці, біхевіористиці, спорті, тощо. Доповідач також розповів про інше досягнення Неша – арбітражні процедури та їхню роль у пошуку компромісу в урегулюванні конфліктних ситуацій.

В обговоренні лекції взяли участь: завідувач кафедри системного аналізу та теорії прийняття рішень професор О. Г. Наконечний, член-кореспондент НАН України, заввідділом Інституту кібернетики професор А. О. Чикрій, професор кафедри обчислювальної математики факультету кібернетики В.В.Семенов

О. Г. Наконечний відзначив, що доповідь була академічною і водночас дуже цікавою,містила багато ілюстрацій і навів власні цікаві приклади рівноваги за Нешем.




В.В. Семенов розповів про дисертаційну роботу Джона Неша (що, доречі, була обсягом всього 27 сторінок), а також відзначив внесок Неша в теорію диференціальних рівнянь у частинних похідних.




А. О. Чикрій розповів про застосування ідеї рівноваги за Нешем в динамічних іграх й зауважив, що більш, ніж половина нобелівських премій з економіки були отримані математиками.




Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024