Новини

 

Відбувся конкурс-диктант з польської мови

26.05.2015
23 травня 2015 в Інституті філології відбувся ІІ тур всеукраїнського конкурсу-диктанту з польської мови під назвою «Ja piszę, ty piszesz, my piszemy... po polsku». Ініціатором заходу виступив фонд «Свобода і демократія” у тісній співпраці з Польським центром та кафедрою полоністики Інституту філології.

Диктант проводився в рамках проекту «Біло-червоне АБЦ. Польська програма підтримки освіти в Україні», що спільно фінансується з коштів, отриманих від Міністерства закордонних справ, в рамках конкурсу на реалізацію завдання «Співпраця з полонією і поляками за кордоном у 2014 році».

Конкурс в Україні пройшов вдруге. Одночасно диктант писали у 10 містах України: Києві, Львові, Вінниці, Житомирі, Луцьку, Хмельницькому, Одесі, Харкові, Тернополі і Кіровограді.

Спробувати свої сили до Києва приїхали 97 осіб. Найбільшу кількість учасників надіслав Польський дім – 48 осіб, Польське культурно-освітнє товариство «Родина» з м. Бровари – 20 осіб. Роботами по 5 учнів представили свої досягнення середня загальноосвітня школа № 5 з м. Бровари та Союз поляків України. З Київського університету участь взяли 16 студентів. Шкільний консультаційний пункт при Посольстві Республіки Польща в Україні, що діє на території середньої загальноосвітньої школи № 58 делегував одного учасника, але дуже вдало, Тимофій Лисовиченко виборов почесне друге місце.

Кожен з учасників отримав спеціальні бланки та сувенірні ручки, а також безцінний досвід участі в конкурсі. Текст диктанту прочитав проф. кафедри полоністики, д. гуман.н., проф. Артур Брацкі.

Журі конкурсу складалося з викладачів кафедри полоністики ІФ КНУ: голова журі - професор кафедри полоністики, доктор філол. н. Черниш Тетяна Олександрівна, заступник голови – професор кафедри полоністики, член-кореспондент НАН України Радишевський Ростислав Петрович, члени журі – доцент кафедри полоністики, доктор філол.н. Брацка М.В., доцент кафедри полоністики, кандидат філол.н. Хайдер Т.В., доцент кафедри полоністики, кандидат філол.н. Дем’яненко Н.Б.

Переможцем конкурсу стала Анна Петрук, наша студентка І курсу полоністики ІФ, у подарунок вона отримала планшет, цікавий альбом про Польщу і подорож до Варшави влітку 2015 р.
Друге місце зайняв п. Тимофій Лисовиченко, учень Шкільного консультаційного пункту при Посольстві Республіки Польща в Україні. У подарунок він отримав планшет, цікавий альбом про Польщу і подорож до Варшави влітку 2015 р.

Третє місце виборов п. Аркадій Маклаков, студент І курсу Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», факультету інформатики і обчислювальної техніки. Польську мову Аркадій опановує на заняттях в Польському домі.

Нагороду і пам’ятний подарунок отримала також найстарша учасниця диктанту п. Ніна Алєксєєва (68 років), і наймолодша учасниця – Поплавська Софія (12 років), які є членами Польського культурно-освітнього товариства «Родина».






































Польський центр


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024