Новини

 

Механіко-математичному факультету – 65!

20.12.2005
Механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка у грудні цього року відсвяткував шістдесяти п’ятиріччя з часу заснування.

(Механіко-математичний факультет було створено в 1940 році після поділу фізико-математичного факультету, який існував в університеті з 1849 року, на два самостійних підрозділи. У повоєнний час (1945–1946) після повернення університету з евакуації були створені кафедри математичного аналізу, математичної фізики, інтегральних і диференціальних рівнянь, алгебри і теорії ймовірностей, теорії пружності, а згодом – кафедри аерогідромеханіки та теплообміну (1956), алгебри і математичної логіки (1959), теорії ймовірностей та математичної статистики (1962). У 1965 році на механіко-математичному факультеті було створено кафедру теоретичної кібернетики (завідувач академік В.М.Глушков), а у 1969 році з ініціативи В.М. Глушкова, І.І. Ляшка та І.Т. Швеця в університеті було відкрито перший в Україні факультет кібернетики. У 1995 році з ініціативи механіко-математичного факультету, зокрема, кафедри теорії ймовірностей та математичної статистики, до Державного переліку було внесено нову математичну спеціальність «Статистика». У 1996/97 навчальному році, за нею розпочалася підготовка бакалаврів, спеціалістів, магістрів. Починаючи з 1997 року, факультет спільно зі Стокгольмським університетом, університетами міст Умеа (Швеція) та Гельсінкі (Фінляндія) послідовно розробляє два проекти TEMPUS-TACIS. Ці проекти були спрямовані на розвиток нових математичних спеціалізацій економічного спрямування. З метою поширення економіко-математичних знань при факультеті виникає громадське об'єднання «Економіко-математичний центр». У 1993 році кафедра механіки суцільних середовищ ініціювала створення Науково-дослідного та навчального центру «Фізика, механіка та технології неоднорідних систем», який з 1998 року має назву Навчально-науковий центр «Фізико-хімічне матеріалознавство». На базі цього підрозділу готують фахівців за новою спеціалізацією «Фізико-хімічне матеріалознавство та механіка матеріалів».Зараз у структурі факультету функціонує 9 кафедр: математичного аналізу, інтегральних та диференціальних рівнянь, математичної фізики, геометрії, алгебри, теорії ймовірностей та математичної статистики, загальної математики, теоретичної та прикладної механіки, механіки суцільного середовища).

Шістдесят п’ятий День факультету мех-матівці святкували чотири дні: 12 грудня відбувся Аукціон балів, 13 грудня – прес-конференція з викладачами та святковий концерт, 15 грудня – брейн-ринг, 16 грудня відбулась нова цікава гра “Знайди Інтеграл” та дискотека.

З усіх проведених святкових заходів найцікавішою, без сумніву, стала вже традиційна прес-конференція з викладачами факультету. В 41 аудиторії (найбільшій в корпусі) не було де й яблуку впасти, оскільки бажаючих поставити запитання викладачам серед студентів виявилося чимало. У „роботі” конференції взяли участь 12 викладачів з різних кафедр.

Для зняття психологічного бар’єру питання можна було записувати на папірці підписуючи, кому воно адресується.

Цього року, зрештою, як і в минулому, найпопулярнішими „записковими” мішенями стали викладач кафедри диференційних рівнянь Олексій Васильович Мельничук та декан факультету Ігор Остапович Парасюк. Питали практично про все, починаючи від Болонського процесу, закінчуючи таким: „Якщо я гарна і розумна, то чому ж до цього часу я не ваша дівчина?”

Викладачі протягом 2-х годин мужньо відбивались анекдотами і цікавими історіями за що і були нагороджені лавиною вдячних оплесків.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024