Новини

 

Верба Тараса і дуб Сковороди зростатимуть поряд

30.04.2015
29 квітня у внутрішньому дворику КНУ імені Тараса Шевченка за ініціативи Ради ветеранів війни і праці університетута за їхньої участі, разом з студентами-фольклористами, філософами івсіма небайдужими було посаджено пагін Шевченкової верби та священний дуб Григорія Сковороди.

Розпочав акцію організатор багатьох заходів із збереження культурної та духовної спадщини нашого народу випускник юридичного факультету, генерал юстиції, краєзнавець Борис Войцехівський. Він розповів про історію Тарасової верби.Під час заслання на Кос-Аралі Тарас Шевченко знайшов на дорозі гілочку верби, посадив її і згодом виросло дерево, у затінку якого поет любив відпочивати. У 1963 році напередодні 150-річного Шевченкового ювілею з Казахстану було привезено кілька гілочок верби, які були посаджені в Києві біля Спілки письменників України та в голосіївському меморіальному музеї поета і академіка Максима Рильського. У 200-ий рік від дня народження Тараса Шевченка (2014 р.) активісти розвозили пагони Тарасової верби по всій Україні. Інститут філології приєднався до акції, висадивши минулого року у дворику Жовтого корпусу один із пагонів.На честь 201-ї річниціКобзаря було вирішено посадити Шевченкову вербу і біля Головного корпусу Київського університету.

Рада ветеранів університету вирішила такожпосадити порядще йдубокна честь мандрівного українського філософа Григорія Сковороди. Кажуть, що він у житті любив три дерева – дуб, явір та вербу. І саме дуба Григорій Савич вважав священним деревом.

Учасники акції проректор Володимир Бугров та заступник директора ІФ Олена Івановськанаголошували на символізмі верби та дуба для українського народу. Голова Ради ветеранів Борис Цудзевич вручив подвижнику збереження української духовності Борису Войцехівському Почесну грамоту та подякував за його добрі справи.

За нашою традицією всі гарні університетські події супроводжуються піснею, тож народний ансамбль української музики «Роксоланія» прикрасив і цю виконаннямукраїнських пісень.


















Прес-центр Інституту філології

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024