Новини

 

Науковці КНУ — на захисті довкілля України

23.04.2015



Науковці Київського національного університету імені Тараса Шевченка вже третій рік поспіль беруть участь у роботі Міжнародного екологічного форуму «Довкілля для України», що успішно стартував 22 квітня 2015 року в приміщенні Міжнародного виставкового центру на Броварському проспекті. Захід відбувається за підтримки Міністерства екології та природних ресурсів України і має на меті розширити коло спілкування українських екологів з іноземними підприємствами, представниками бізнесу та громадськості, привернути увагу міжнародних донорів до наукових розробок українських вчених.

У рамках Форуму працює VІІІ Міжнародна виставка «Довкілля 2015», основними розділами якої є екологічна політика; більш чисті технології; моніторингові дослідження; поводження з відходами; охорона атмосферного повітря; альтернативна енергетика та біопаливо. Співробітники та викладачі КНУ демонструють свої досягнення у сфері збереження біорізноманіття, контролю якості продуктів харчування, моніторингу довкілля, розробок біо- харчових та лікарських препаратів та тест-систем контролю якості природних об’єктів.

Список експонатів співробітників Університету доволі розлогий. Представлені розробки Інституту біології, біотехнічні та екоосвітні заходи Канівського природного заповідника», розробки Ботанічного саду імені акад. Фоміна, система комп'ютерного моделювання захисту довкілля факультету кібернетики, набір аналітичних методів контролю якості природних об’єктів від хімічного факультету, плазмова технологія екологічно чистої екстракції казеїну від фізичного факультету та матеріали навчальної дисципліни «Стійкі органічні забрудники» від географічного факультету. На виставці також представлені розробки Корпорації «Науковий парк Київський університет імені Тараса Шевченка»:

Однією з важливих складових форуму є тематичні круглі столи, присвячені актуальним темам захисту Антарктики та збереження природно-заповідного фонду, питанням зміни клімату та енергозбереження, поводження з відходами, впровадженню місцевих екологічних планів дій та міжнародних екологічних конвенцій. В одній із секцій запланована доповідь доцента географічного факультету В.П. Михайленка на тему «Стан інформованості населення щодо небезпек, що несуть стійкі органічні забрудники (СОЗ), та можливі шляхи його покращення".

Учасники форуму мали можливість обмінятись думками з колегами та міжнародними експертами. Члени команди КНУ обговорили напрями майбутньої співпраці із заступником Міністра екології та природних ресурсів України паном Сергієм Івановичем Курикіним та паном Баліан Раффі, директором Регіонального центру екології, науки, технології та управління охорони здоров’я для країн Центральної та Східної Європи. Кафедра фізичної географії та геоекології географічного факультету відрядила на форум 15 волонтерів – студентів 2-4 курсів, які мали можливість взяти участь у роботі круглих столів та познайомитись з організацією волонтерської діяльності


Павло Демченко,
Науково-дослідна частина КНУ


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024