Новини

 

Лист до ректора

22.04.2015
До поштової скриньки ректора КНУ Леоніда Васильовича Губерського (rector.knu@gmail.com) надійшов лист від студентки II курсу магістратури Інституту журналістики КНУ Марії Терентьєвої з рядом пропозицій щодо вдосконалення системи вступу до аспірантури.

Шановний Леоніде Васильовичу,

Я студентка 2 курсу магістратури ІЖ КНУ Марія Терентьєва. Я маю пропозицію щодо удосконалення системи вступу до аспірантури: визнання міжнародних сертифікатів з іноземних мов рівнів В2-С2 (для англійської мови міжнародних сертифікатів Academic IELTS та TOEFL) для вступників до аспірантури замість вступного екзамену з іноземної мови.
Повинна бути створена шкала для переносу рівня/оцінки міжнародного сертифіката у 100-бальну систему оцінювання вступного іспита з іноземної мови. Відповідно результат С2 в міжнародному сертифікаті прирівняємо до 100 балів, С1 - 95, В2 до 90, В1 до 75, А2-70, А1-60. Це варто було б доручити кафедрам іноземних мов, які проводять вступні іспити з іноземної мови до аспірантури на факультетах.

Також вношу пропозицію нараховувати додаткові бали для вступників в аспірантуру, які мають знання кількох іноземних мов (наприклад, 2 міжнародних сертифікати; тоді можна зарахувати один замість вступного випробування з іноземної мови, а за другий нараховувати додаткові 10 балів, за аналогом цьогорічних правил прийому до магістратури КНУ).

Таким чином ми заохотимо студентів до вивчення іноземної мови, складання міжнародних мовних іспитів (які необхідні для короткострокових наукових стажувань за кордоном в рамках угод університету), а також гарантуємо об'єктивність оцінювання та мінімізуємо ризик впливу "особистого фактору" на результати вступного іспиту з іноземної мови.

Леоніде Васильовичу, під час зустрічі зі студентами Ви неодноразово наголошували наскільки важливе вивчення іноземних мов. Особливо це важливо для аспірантів, адже саме їм належить виводити фахові видання у міжнародні наукометричні бази і відповідно писати наукові статті іноземними мовами, саме їм підвищувати рейтинг університету у міжнародних рейтингах Times та QS rankings, котрі спираються на фактори академічної мобільності студентів та викладачів, для чого необхідне знання іноземних мов. Визнання міжнародних сертифікатів замість вступного іспиту з іноземної мови та нарахування додаткових балів для вступників до аспірантури із знанням кількох іноземних мов сприятиме процесу виведення нашого університету на топ-позиції світових рейтингів.

Сподіваюся, що Ви підтримаєте мою ініціативу, і моя пропозиція буде зафіксована у правилах прийому до аспірантури на 2015-2016 рік.

Дякую за увагу.
З повагою, Марія Терентьєва


Ректор дякує Марії Терентьєвій за слушні та конструктивні пропозиції. У відповідь на лист ректор дав доручення проректору з наукової роботи КНУ Сергію Андрійовичу Вижві вивчити запропоновані новації і використати їх в Умовах вступу до аспірантури у поточному році.


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024