Новини

 

Посол Канади в Інституті журналістики

02.04.2015
У середу, 1 квітня у лекційній аудиторії Інституту журналістики Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук зустрівся зі студентами-журналістами КНУ. Пан Посол прочитав лекцію на тему: «Комунікація в сучасних дипломатичних відносинах», у ході якої він пояснив особливості взаємовідносин дипломатів з популярними медіа Канади, відмінності стосунків зі ЗМІ для цільової аудиторії та особливості співпраці з медіа в країні перебування.






Особливу увагу пан Ващук звернув на контроль за інформацією в інтернеті, зокрема він зазначив, що в Канаді немає окремого законодавства, яке б регулювало роботу інтернет-ЗМІ, окрім законів щодо пропаганди ненависті та плагіату. Він нагадав, що кожна родина може встановлювати свої фільтри на те, що вони хочуть бачити і чути.

Пан Ващук розповів про досвід Канади у формуванні багатокультурного мовлення: Канада є двомовною країною, тому мовлення на загальнодержавному рівні ведеться англійською та французькою мовами. Мовлення для етнічних груп ведеться переважно на регіональному рівні приватними компаніями. Посол розповів, що в Канаді існує обмеження на іноземний контент — воно діє з метою популяризації канадського продукту. Визначення, чи певний продукт є канадським, визначається за приналежністю до країни виконавця, автора і продюсера.

Після лекції Посол дав відповіді на питання студентів. Відповідаючи на питання про співпрацю канадських медіа-компаній з українськими медіа-холдингами, пан Роман зазначив, що вже давно не чув про запити канадських медіа-компаній щодо українського медіа-продукту. Він додав, що канадські медіа не купують український продукт у великих обсягах, хоча останнім часом холдинг «1+1 Media» веде переговори з канадськими ЗМІ щодо створення спільного франкомовного серіалу «Софі». Пан Посол нагадав, що іноземні журналісти в Канаді не стикаються з правовими обмеженнями, окрім специфічних умов акредитації.




Слід зауважити, що пан Посол розпочав переговори з директором Інституту журналістики, професором Володимиром Різуном про можливості і перспективи співпраці з канадськими університетами в сфері обміну досвідом викладання журналістики. Пан Посол оглянув аудиторії практичних занять студентів кафедри телебачення і радіомовлення (newsroom), зустрівся з викладачами профільних кафедр та побував в лабораторії кіномистецтва Інституту журналістики.








Інститут журналістики

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024