Новини

 

Виставка Заслужених художників України Олександри та Миколи Теліженків на економічному факультеті

17.03.2015
З 18 березня по 3 квітня на економічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка проходитиме виставка «Тобі, моя Україно» Заслужених художників України Олександри та Миколи Теліженків.




Головна тема творчості Олександри Теліженко – авторський рушник. На основі глибинного дослідження його історії, символіки, семантики, технік та художніх стилістик – мисткиня творить рушник модерний, образний, монументальний, здатний вписатися в сучасний інтер’єр чи стати мистецьким сувеніром, наповненим змістовною енергією добра.




«Витонченість його ліній і форм ставить мисткиню на щабель першорядний серед майстрів народної творчості в Україні. Майстрів, котрі традицію бачать у її неперервності і розвої», - так охарактеризував її творчість відомий український мистецтвознавець Григорій Міщенко.
Рушники від О.Теліженко у виконанні віртуозних майстринь-вишивальниць її творчої майстерні поістині розлітаються по всьому світу, несучи в нього частинки України. Тож не випадково вона є автором художньої розробки та наукової концепції Рушника Національної Єдності України, який вишивала вся Україна.




Микола Теліженко належить до кола тих митців, українськість в яких закладена генетично. Народжений в центрі великого ареалу одного із скіфських племен, а пізніше козаків і гайдамаків, Микола Теліженко увібрав у себе незбориму пам'ять предків.




У своїх пошуках Микола Теліженко звертається до сакральної та космологічної символіки українського народного мистецтва, зміст якої закорінений ще у древніх цивілізаціях Подніпров’я. Зокрема, в багатьох творах мистець спирається на художньо-образні уявлення трипільців (цикл витинанок «Трипільська легенда», «Велесові перевесла», «Трипілля»).

Представлені на виставці витинанки належать скоріше до витинальної графіки, оскільки тут явними є ознаками переходу від декоративно-прикладного до образотворчого мистецтва. Це переважно складні сюжетні композиції, для яких характерна виразність ліній, чіткість і ясність контурів, вміння передати і простір, і розвиток дії, в ще – просто дивовижна фантазія.





Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024