Новини

 

Мистецтво і війна

10.03.2015
Мистецтво завжди було, є і буде невід’ємною частиною життя людства. Саме у ньому ми знаходимо розраду і втіху. Сьогодні, у непростий для всіх нас час, мистецтво стає своєрідними ліками від депресії, смутку . Відчувають це і наші воїни, які зараз перебувають у зоні АТО. Про те, як наші захисники наснажуються через мистецтво, студентам-філологам розповіли кіборг донецького аеропорту, голова Оболонської райдержадміністрації Микола Тихонов та поет, депутат Верховної Ради VII скликання, доброволець Олександр Бригинець. 5 березня вони на запрошення кафедри фольклористики, та Центру фольклору і етнографії завітали до Інституту філології Шевченкового університету.





Гості змалювали студентам дійсну картину подій на фронті. Чоловіки розповіли про пережите, зокрема, як використовували кригу замість дистильованої води, як кожного ранку «затикали» шкарпетками діри, щоб не було протягу. Микола Тихонов зізнався, що там, на сході, повністю змінюється світосприйняття.







Відповідаючи на запитання студентів, де воїни беруть сили воювати та психологічно триматися, пан Микола спокійно відповів: «У мистецтві, що дивним чином наповнює нас енергією». Також він додав, що війна не робить людей кращими, але нас, українців, вона зробила мужнішими. Нинішня ситуація – це протистояння культур збройними засобами». Олександр Бригинець також зауважив, що війна змінює людей. Особливо ці перетворення спостерігаються після перших жертв.

Пан Олександр, спілкуючись зі студентами, наголосив, що джерелом сили та енергії для солдат стають малюнки дітей, які їх надсилають з написом «Повертайся живим». «Ми розвішуємо їх у казармі, їдальні, на блок-постах. Та що й говорити: кожен боєць завжди має при собі таке диво. Це - оберіг», - говорить він.

На фронті присутній і образ Тараса Шевченка. Солдати часто звертаються до його поезії, що згуртовує їх.

Микола Тихонов та Олександр Бригинець насамкінець зазначили, що на війні вижити без мистецтва неможливо. Воно є джерелом сили та впевненості у завтрашньому дні, у тому, що тебе чекають вдома. Тож, українці, пишіть листи, надсилайте малюнки, вони живлять наших Ангелів-Охоронців!




Ірина Рибчак,
Фото – Ігор Пташник, прес-центр ІФ

Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024