Новини

 

Ліцеїст Владислав Вертелецький: «Срібло – це ще не вершина»

22.12.2014
Вихованцю 10-го класу Українського фізико-математичного ліцею КНУ імені Тараса Шевченка Владиславу Вертелецькому призначено Президентську стипендію. Хто уважно відстежує новини університетського життя, той знає, що Владислав здобув срібну нагороду на XIX Міжнародній Олімпіаді з астрономії, що відбулась у вересні цього року в м. Бішкек (Киргизія). Ми вирішили поцікавитися у Владислава та у його учителя астрономії Андрія Олександровича Сімона, чи задоволені вони результатом, наскільки складними були завдання та на що переможець збирається витрачати стипендію?




Владиславе, наскільки мені відомо, це твоя перша Міжнародна олімпіада і відразу вдала. Що для тебе ця перемога?
Перш за все, це усвідомлення того, що я знаю астрономію на досить-таки непоганому рівні. Срібна нагорода дає можливість брати участь у наступній олімпіаді. А ще я зміг побувати у новій для себе країні. Познайомитися з однолітками, яких так само цікавить астрономія, як і мене.

Астрономія для тебе — це...
Це наука, що пов’язана тісно з фізикою. Якщо знаєш фізику, то це допомагає краще засвоювати астрономію. Тільки астрономія набагато цікавіша, адже досліджує наймасштабніші об’єкти, що існують у всесвіті. В інших науках об’єкти дослідження – значно менші. Я люблю астрономію.

З чого почалася любов до астрономії? Хто дав поштовх до такого ретельного вивчення?
З факультативів в Українському фізико-математичному ліцеї. Мій вчитель Андрій Олександрович Сімон зумів зацікавити мене астрономією. Мені це почало подобатися, я почав працювати над собою і недарма. Я задоволений своєю участю в олімпіаді, призовим місцем, що дало можливість отримувати Президентську стипендію.






Шлях до призового місця був важким? Наскільки складні були завдання?
Теоретичний тур був складний, а от практичний і спостережний – легші.

Якщо б складність завдань олімпіади потрібно було оцінити за 12-бальною шкалою, то скільки балів ти б дав?
Важко так відразу сказати. У мене ще недостатньо кваліфікації для таких оцінок. Думаю дав би 11 балів.

На що плануєш витрачати стипендію?
Це неначе моя перша серйозна зарплата. То я планую оновити свій технологічний склад: ноутбук, телефон, а решту витрачу на детальніше, поглиблене вивчення астрономії, хотілося б купити телескоп.






Тобто астрономія – це не хобі, ти і надалі вивчатимеш її?
Авжеж. Ми з Андрієм Олександровичем готуватимемося до наступної олімпіади. Срібло – це ще не вершина. (Усіхаючись, дивитися на вчителя, який сидить поруч).

А ви, Андрію Олександровичу, задоволені результатом свого учня? (запитую у вчителя).
Як можна бути не задоволеним тим, що дитина, здобувши срібну нагороду, отримала собі путівку на наступну ювілейну XX Міжнародну Олімпіаду з астрономії, що буде проходити в Болгарії.

А на ваш погляд, завдання були важкими? Чи були такі, що виходили за рамки навчальної програми?
Враховуючи те, що в школах астрономія в 9-10 класах не читається – всі завдання виходили за рамки шкільної програми. У нашому ліцеї для деяких класів астрономія читається з дев’ятого. Але за один 9 клас (Владислав їхав після 9 класу) включити всі теми, що можуть бути на олімпіаді, – важко. Тож безперечно були задачі, що виходили за рамки навчальної програми. Але є система факультативів, на якій ми намагаємося готуватися до олімпіад. Як правило, розв’язуємо весь спектр задач. Та не завжди вдається все згадати, все розв’язати. Тут велику роль грає загальний рівень учня. Але як правило, якщо дитина здібна в астрономії, то вона здібна і в фізиці, і в математиці. Багато залежить від бажання учня щось робити. Владислав – це прекрасний приклад того, як людина сама здатна поставити собі ціль і йти до неї. Є задачі, він бере їх та розв’язує, розв’язує — і досягає вершин.

Сподіваюся, що ваша спільна з Владиславом праця принесе ще одну нагороду на Міжнародній олімпіаді в Болгарії.
Владислав талановитий хлопець. Ми теж сподіваємося, що це не остання і не тільки срібна нагорода. Будуть і вищі результати.




Текст: Тетяна Воротняк
Фото: Марина Герліга
Прес-центр КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024