Новини

 

РОЗСЕКРЕЧЕНА ПАМ’ЯТЬ

21.11.2014
20 листопада 2014 року в Музеї історії КНУ була відкрита виставка архівних документів під назвою «Розсекречена пам'ять» про Голодомор 1932-1933 років в Україні. Матеріали для демонстрації виставки були надані Службою безпеки України.
Виставка презентує усі наявні і розсекречені у Службі безпеки України архівні документи радянських органів державної безпеки, що висвітлюють одну із найстрашніших і найтрагічніших сторінок в історії українського народу – Голодомор 1932-1933 років, що забрав життя у майже 10 млн. осіб.
До уваги відвідувачів представлені копії таємних документів та фотографій, серед яких: накази, директиви, документи діловодства та оперативно-статистична звітність Державного політичного управління Української Соціалістичної Радянської Республіки (ДПУ УСРР) про репресії на селі, архівні кримінальні справи жертв каральної політики комуністичного режиму, свідчення очевидців, листи селян, червоноармійців, представників інших верств населення України.
Як відомо, парламенти десяти країн світу засудили Голодомор 1932-1933 років в Україні як злочин проти людства. Це був справжній геноцид етнічних українців.
Метою виставки є ознайомлення широкої громадськості, студентської молоді та науковців з унікальними фактичними матеріалами. Це має сприяти утвердженню історичної правди про трагедію українського народу, яка ніколи не повинна повторитися.

Людмила КРУГЛОВА,
кандидат історичних наук,
головний зберігач фондів
Музею історії КНУ











Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024