Новини

 

Українські та німецькі студенти спільно вивчали пам'ять про тоталітаризм

13.11.2014
У нашому університеті у поточному році було реалізовано спільний проект студентських обмінів з партнерським університетом м. Констанц на тему «Сталінізм та націонал-соціалізм: історичне вивчення та осмислення в Німеччині та Україні». Проект отримав фінансування як переможець конкурсу, оголошеного Німецькою службою академічних обмінів (DAAD) у рамках програми «Підтримка демократії в Україні» у 2014 році.
), а з 12 по 19 жовтня тривала німецька частина проекту, коли 10 студентів та аспірантів нашого університету – історики, германісти, міжнародники та правники, які володіють німецькою мовою, – відвідали м. Констанц. Керівниками проекту з українського боку виступили доц. історичного факультету Олександр Іванов та старш. наук. спів роб. Центру українознавства філософського факультету Катерина Кобченко. Німецьку частину проекту організовували колеги з університету м. Констанц – проф. Свен Райхардт та доц. Кармен Шайде.

Німецькі партнери та учасники проекту, яким сподобалася цікава програма та гостинний прийом у Києві, зі свого боку підготували для київських учасників насичену та різноманітну програму. Київські студенти змогли на прикладі регіональної історії федеральної землі Баден-Вюртемберг дізнатися про практику панування націонал-соціалістичного режиму в Німеччині та форми історичної пам’яті про нього. Так, київські гості відвідали низку меморіальних місць, пов’язаних зі злочинами націонал-соціалізму: колишні казарми військових формувань СС (т.зв. Waffen-SS) у м. Радольфцель; Єврейський музей та кладовище у м. Гайлінген; штольні, збудовані колишніми в’язнями (серед яких були й українці) концентраційного табору Ауфкірх у м. Уберлінген. Крім того учасники проекту побували у міському архіві м. Констанц, де прослухали доповідь директора архіву про документальне відображення періоду нацистської диктатури у фондах архіву, а також оглянули експозицію, посвячену періоду націонал-соціалізму в міському музеї Розгартен. Дуже цікавою була тематична екскурсія, присвячена меморіальним «каменям спотикання» (нім. Stolpersteine) – новітній німецькій формі спогадів про жертви націонал-соціалізму. Українські гості слухали лекції фахівців, переглянули два документальні фільми, один з яких – «Початок з кінця…», присвячений поколінню, яке у підлітковому віці було мобілізоване на допомогу солдатам Вермахту наприкінці Другої Світової війни, представляла його авторка – професорка Аляйда Ассманн, відома дослідниця проблем історичної пам’яті.

Під час обох частину проекту його учасники – студентська молодь з України та Німеччини – не лише краще зрозуміли характер двох найстрашніших тоталітарних режимів ХХ столітті – націонал-соціалізму та сталінізму, але й активно обговорили поточні події в Україні. Підсумком цього спільного заходу, результати якого всі його учасники високо оцінюють, буде збірник публікацій студентів українською та німецькою мовами, а сам проект вже став вагомим внеском у зміцнення тривалого партнерства між КНУ імені Тараса Шевченка та Університетом м. Констанц.










Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024